Baleaarit,  Espanja,  Eurooppa,  Saaristo

Viiniä ja markkinoita hippien kotipesässä Formenteralla, Ibizalla

Formenteran huipulla oleva El Pilar de la Mola on koko saaren sydän ja alku. Täällä asuivat 1200-luvulla Sant Agustin fransiskaanimunkit luostarissaan ja tänne tulivat -60 ja -70 luvuilla hipit.

Formenteran saari on sen verran pieni, että merisuola tuoksuu kaikkialla yhdistyen mäntyjen ja villien yrttien tuoksuun. Kun tulet tänne ja etenkin tänne syvemmälle 3 km nousuosuuden jälkeen El Pilar de la Molaan, niin tämä on eri maailmansa.

”The day will come when you realise that the whole universe lives within you. Let it arrange the energies. And you.. Vibrate as you are. And then you will not live in the world, the world will  live within you.”

Formenteran ilmasto osin välimerellisistä ja osin aavikkoa. Hyvin haastavaa viininvalmistukseen siis. Formenteralla tuulee paljon, joten tuuli kuljettaa suolaa ja tämä ei ole koskaan hyväksi. Kalkkikivistä tehtyjä aitoja on saarella ihan joka puolella, näillä on merkitystä. Aidat pysäyttävät tuulta ja siten suolan leviämistä, suolahan tuhoaa kaiken. Sadetta voi tulla noin 6 kk:n aikana, mutta hyvin vähän.

Alueen viinituotannon ja Terramolin alku sekä tuotanto nykyään

1246 Sant Augustin munkit tulivat Es Calon satamaan (alkuperäinen satama saarella) ja legendan mukaan he aloittivat viinintuotannon El Pilar de la Molan luostarissa. Siitä asti saarella on ollut viininvalmistusta, toki aika pitkään kotituotantona.

Laajamittaisempi Terramolan viinitoiminta alkoi 20 vuotta sitten, kolmantena vuotena valmistuivat ensimmäiset viinierät, viimeiset kymmenen vuotta on saatu hyvälaatuista viiniä.

Itse Terramoll nimi tulee barcelonalaisen omistajaperheen nimestä (Moll) sekä terra – sanasta, joka tarkoittaa maaperää.

El Pilar de la Molassa pyöräillessään näkee viiniköynnöksiä ympäri Molan aluetta. Päätie halkoo viinimaat siten, että toisella puolella punaista ja toisella valkoista.  Terramolalla on tulevaisuus, se on ajanmukaisesti täysin ekologista.  Viiniköynnöksiä ei edes kastella, maa on muokattu kerroksittain siten, että kun juuret kurkottavat syvälle, niin ne saavat vettä. Toki sateen puute tuottaa ongelmia. Rypäleet poimitaan käsin, luonnollisesti Formenterasta ja hippikylä El Pilar de la Molasta kun on kyse, niin hippejä on tilalla kausitöissä. Viiniä pullotetaan 15 000 pulloa/vuosi. 85% näistä pulloista juodaan Ibizan alueelle, Espanjaan ja Mallorcalle viedään hieman.

Tuotantotiloissa olevan yhden tankin koko on  3075 litraa. Tilat siivotaan päivän päätteeksi ja aamulla ennen töiden alkua. Viiniköynnökset olivat juuri nyt vierailumme aikaan toukokuussa kukassa ja sato kerätään elokuun aikana.

Kokemuksia viinimaistajaisista

Kymmennen minuutin pyörämatkan päässä kodistamme oli Terramolan yksinkertainen tuotanto- ja maistajaistila. Hyvin pienimuotoista on. Meitä oli kaksi paria maistajaisissa ja sivuun oli otettu kolme pöytää, ehkä korkeintaan kymmenelle hengelle näitä pidetään. Hintaa parituntisella sessiolla oli reilu parikymppiä. Ensin kierrettiin viereiset viiniviljelmät, sitten tuotantotilat ja lopuksi tapaksien seurana maistimme neljää eri viiniä.

Virallinen setti oli kolme viiniä, mutta saimme neljännen, joka oli koetuotanosssa. Itse asiassa koetuotannossa oleva punaviininen kuohuviini Petillant ei päässyt arvioissamme jatkoon.

Paras oli valkoviini Savina. Kaikilla nimillä oli jokin merkitys esim. Savina on tyypillinen formenteralainen puu, josta tehdään veneitä. Tämä hedelmäinen kuiva valkoviini löysi tiensä ostoskoriimme parinkympin hintaan.

Rosademare on roseviini. Tämän etiketti kuvasti Savina sataman lähellä olevien suola-altaiden väriä. Jotenkin tässä roseviinissä ei ollut vahvaa alkoholin makua, ei kyllä mitään ominaismakuakaan. Helpoksi kesäviiniksi nimesimme sen.

Punaviini oli nimeltään Es Virot, kyseessä on paikallinen lintu. Itse asiassa muualla asuvat kutsuvat La Molan asukkaita viroteiksi. Meitäkin voisi siksi kutsua. Alkumaku oli oikein hyvä, tanniininen. Kun viiniä maisteli pidempään, niin siitä irtosi lisää makuja. Siksi se onkin hyvä riistaviini, tamminen ja pihkainen.

Hippimarkkinatunnelmaa kahdesti viikossa

Nykyisinkin joka keskiviikko ja sunnuntai iltaisin (16.30-22.30) olevat hippimarkkinat ovat koko El Pilar de la Mola kylän sydän. Asuimme parinsadan metrin päässä torista ja pääsimme ikkunat avaten nauttimaan livemusiikkia kaksi kertaa viikossa.

Osa markkinoiden myyjistä on ollut markkinoilla jopa 40 vuoden ajan!! Siitä varmasti tulee osa tunnelmaa. Markkinoilla ei ole krääsää vaan savituotteita, maalauksia, laadukkaita nahkakäsitöitä, batiikkivaatteita, suitsukkeita, puisia Formentera aiheisia plakaatteja. Musiikkia kuunnellaan maassa istuen. Keskiössä on mosaiikkilaatoista koottu taideteos maassa. Tämä alue kokoaa eri ikäisiä nauttimaan musiikista ja tunnelmasta. Viereisestä baarista saa ostaa juomia ja nauttia alueella vapaasti. Koko perheen juttu. Näinä päivinä bussi on tupaten täynnä ja keskusta-alueen reunamalla oleva hiekkakenttä on täynnä autoja (muuten käytännössä tyhjä).

Millaiset markkinat ovat sinuntyyliset? Vai oletko ennemmin seesteisten viinimaistajaisten ystävä? Hakeudutko matkoilla joidenkin tiettyjen toimintojen ääreen, jos kyllä, niin mitä ne ovat?

18 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    En ole ikinä ollut vierailulla viinitilalla. En juurikaan välitä viinistä, mutta vierailu viinitilalla olisi silti kiinnosava. Erilaisilla markkinoilla tulee reissussa usein käytyä. Harvoin mitään tulee ostettua, mutta mukavaa markkinoilla on silti pyöriä ja katsella.

  • Reissu-Jani

    Viinitiloilla on tullut käytyä useissa eri maissa, joista mielenkiintoisimmat ovat olleet Georgiassa, Libanonissa ja Etelä-Afrikassa (Wine Route 62). Etelä-Afrikassa maistelut olivat jopa ilmaisia tai kun jutteli hieman aikaa tietyistä viineistä niin tuli ilmaiset juomat.., mutta kun olin autolla liikenteessä niin se vähän rajoitti ja jätettiin maistelut iltaan majoituksen lähellä oleviin viinitiloihin. Libanonin paikka oli ehkäpä eksoottisin – Hizbollahin hallitsemalla Bekaanlaaksossa Ksara Wineryssä (saa muuten Suomen Alkostakin). Georgian viinitiloilla sai myös juoda tarpeekseen – onneksi oli kuljettaja.

  • Elina / elinanmatkalaukussa

    Viinitilalla olis mielenkiintoista joskus käydä! Kylläpä nuo hippimarkkinat näyttää tunnelmallisilta, en oo koskaan törmännyt tuon kaltaisiin markkinoihin. Markkinoilla on aina kaupunkilomilla tai no, kohteesta riippuen ihana käydä tunnelmoimassa. Kaikki ne hajut ja erikoisuudet, niihin pääsee jotenkin matkoilla parhaiten käsiksi nimenomaan markkinoilla. Meillä ei oo mitään tiettyä juttua, mitä joka matkalla tehdään vaan sopeudutaan matkakohteeseen ja mennään sen mukaan mitä siellä on tarjolla. Mut oon itekin miettinyt usein, et onko muilla jotain tiettyjä juttuja tai paikkoja mihin aina matkoilla hakeutuu… Ruokakaupat on aina joka kohteessa sellainen paikka, mihin pitää päästä pyörimään.

    • kodinvaihtaja

      Samaa mieltä, että ruokakaupat on must. Usein toki aika vakioita – Guadeloupe oli poikkeus, saarella ei ole missään tuoretta lihaa kaupoissa – myydään vain pakastettuna!

  • Maapalloilija

    En ole tosiaan sitä tullut ajatelleeksi, että saarilla ja rannikoilla tuo suola on se mikä tuhoaa ja pilaa, kun se lentää tuulen mukana.

    En ole muuten koskaan käynyt millään oikein viinitilalla viinejä maistelemassa, varmasti todella tunnelmallinen kokemus!

  • Pirkko / Meriharakka

    Jotenkin hipit kuullostavat joltain menneisyyden jäänteeltä, joten mielenkiintoista, että tuolla ilmiö on edelleen elävä, ainakin markkinoiden muodossa!
    Viininmaistajaiset ovat usein ihan kivoja ohjelmanumeroina jonain matkapäivänä – ja nämä vaikuttavat kyllä ihan tyylikkäiltä sellaisilta.

    • kodinvaihtaja

      Ehkä en osannut kuvata jutussa oikein. Nimittäin koko saari on hippeilyjä: kaupoissa myytävät vaatteet, nakuilijat, korvakoruja kantavat 60v ukkelit jne.

  • Paula - Gone with the Gastons

    Ibiza on meille on ihan tuntematon paikka enkä edes tajunnut, että sielläkin voi olla viinintuotantoa. Tykkään tällaisista viinitilavierailuista missä on mukana pieni kierros tilalla, eikä vaan pelkästään maistiaiset. Paikalliset markkinat on aina mielenkiintoinen käyntikohde.

  • Stacy Siivonen

    Jos on pakko valita kahdesta, niin markkinat. Viini on minulle pullotettua hometta, joka laukaisee fibromyalgian. Mieluiten tietysti tutustun paikkaan geokätköjen kautta, sekä katselen lintuja. Hienoa olisi, jos voisi vuokrata vielä fillarin ja mennä vähän etemmäksi hipeistä.

  • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

    Minä ole itse asiassa aika huono maistamaan viinejä, koska ei juo alkoholia lainkaan siviilissä. Joten harva viini maistuu minulle juotavalta, peräti hyvältä. Mutta sellaistakin on tavattu.

    Formentera vaikuttaa päivä päivältä aina mielenkiintoisemmalta paikalta vierailla. Hyvin monipuolinen saari se näköjään on.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *