Eurooppa,  Puola

Torun, tuntematon helmi Puolassa – tiedätkö sinä Torunin??

Torun on sekä sympaattinen että kaunis. Se on yksi Unescon maailmaperintökaupungeista sekä yksi Puolan seitsemästä ihmeestä. Kaupunki on tähtitieteilijä Kopernikuksen kotikaupunki ja piparkakkujen myös – molemmista kaupungissa ollaan ylpeitä ja nämä näkyvät katukuvassa.

Torunista tekee uniikin myös se, että sitä ei pommitettu laisinkaan toisessa maailmansodassa – Hitlerillä oli ystäviä siellä…

Puolalaiset junat ovat hyviä ja halpoja – harvoin nämä kaksi asiaa mahtuu samaan lauseeseen, mutta nyt mahtuu. Aamulla junalla Toruniin ja kahdeksan tunnin kaupunkipäivän jälkeen paluumatkalle. Parikymppiä maksanut menopaluumatka kestää parituntia suuntaansa niin Poznanista kuin Gdanskistakin. Varsovasta matkaa kolme tuntia.

Vanhaan kaupunkiin mennessä on hyvä jatkaa Torun Miastolle asti. Torun Glowny asemalle jos jää, niin saa kävellä kolmisen kilometriä – toisaalta siten näkee kauniin kaupunkisilhuetin Veiksel joen toiselta puolen.

Sävyltään punatiilinen kaupunki

Torunissa asuu parisataatuhatta asukasta. Vanhassa kaupungissa tunsi olevansa turistikohteessa, mutta mukavalla tavalla – vähän samalla tavoin kuin vaikka Naantalissa.

Vanhan kaupungin ympäri kulkee muuri ja kaupunkiin pääsee useiden porttejen kautta. Torneja on monenlaisia, niistä kuuluisin on kalteva – sinne olisi päässyt kiipeämäänkin, mutta se ei ole niin korkea, että ei varmasti näkymiä juurikaan olisi.

Kopernikus eli 1500-luvulla, mutta näkyy edelleen vahvasti katukuvassa

Ehkä vahvin kunnianosoitus tähtitieteilijä/teologi Kopernikukselle on hänen mukaansa nimetty yliopisto kaupungissa (1945).

Mikołaj Kopernik syntyi 1473. Hänen lahja maailmalle oli se, että maa kiertää aurinkoa eikä toisinpäin. Toki hänen eläessään sitä ei vielä uskottu. Kaupungissa on niin planetaario kuin Kopernikuksen kotitalo, joka on museo. Kopernikuksen patsas on keskeisellä kohdalla kaupungissa kaupungintalon edustalla.

Toruńin kaupunkisilhuettia hallitsee kaksi kirkkoa ja kaupungintalo

Vanhassa kaupungissa on vastapäätä kaksi kirkkoa, jotka molemmat olivat täpötäynnä kirkkokansaa sunnuntaina puolenpäivän messussa. Johanneksen kirkko on Kopernikuksen kastekirkko. Mariankirkko taas on goottilainen fransiskaanikirkko.

Toruńin kaupungintalon torniin olisi luultavasti päässyt kiipeämään, mutta emme huomanneet asiaa. Kaupungissa saa kulumaan tuntikausia ihan vain kadulta toiselle kulkien.

Kaupungissa on vierivieressä toinen toistaan upeampia rakennuksia. Melkein ähkyyn asti. Millainen Eurooppa olisikaan ilman maailmansotien pommituksia. Vähän kuin Torun varmasti.

Ähky tulee myös upeista jääteloannoksista, joita saa katukioskeista. Kolmella eurolla saa mielettömän ison jäätelö/ kermavaahto/ kastikeannoksen joko pähkinöillä ja kuivilla hedelmillä tai ihanilla tuoreilla marjoilla. Myös vohveleita on saatavilla. Tai puolalaisia paninityyppisiä leipiä. Toki kaupungissa on monenlaisia upeita ravintoloita myös, esim me söimme Piernikovassa, jota voin lämpimästi suositella.

Ovatko piparkakut kotoisin Puolan Torunista?

Toruń on kuuluisa piparkakuista – sen väitetään olevan pipareiden syntymäkaupunki – googlen ei kyllä Torunia piparkakkujen ainoana kotikaupunkina tunne vaan mainitsee myös Egyptin, Saksan sekä Venäjän.

Kaupungista löytyy useampikin piparimuseo. Alkuperäisessä museossa, Torunskiego Piernikassa on leivottu pipareita jo 1500-luvulla.

Piparikauppoja on varmasti parikymmentä. Ehkä hienoin on leipomosukuun kuuluvan kolmekymppisen Iga Sarzynskan fiini piparikauppa. Tuli vahvasti mieleen tamperelainen tallipihan suklaapuoti.

Piparitaikinoita on kahdenlaisia, toisessa vahvemmin mustaapippuria ja toisessa inkivääriä – todella vahvasti maustettuja molemmat.

Toruńin piparkakkuja on nautittu keskiajasta lähtien. Piparien taika on alueen ravinteikkaassa maaperässä, joka takaa korkealaatuisen viljan ja hunajan. Hyvä maantieteellinen sijainti varmisti mausteiden saannin. Osallistuimme piparkakkutyöpajaan ja saimme leipoa oma piparit perinteisissä puumuoteissa.

Puolalaisten piparkakkujen salaisuus on hunaja. Hunajaa käytetään siirapin ja fariinisokerin sijasta. Suomalaisille tuttua kaardemummaa pipareihin ei laiteta. Hunajia on erilaatuisia, riippuen sitä mitä kukkia mehiläiset ovat hyödyntäneet.

Eri laatuisissa hunajissa katsotaan olevan eri terveysvaikutuksia. Taas kerran jäin miettimään miten koululääketieteeseen luottavia me suomalaiset olemme.

Me, luonnon keskellä asuvat suomalaiset emme hyödynnä täydesti luonnonlääketiedettä.

Valitettavasti nyt ei-sesonkiaikaan oli vain puolankielisiä työpajoja – täytyy myöntää, että ainut jonka ymmärsin oli se, kun puhuttiin mausteista, mainittiin sana anis. Ohjaaja kävi meille erikseen sanomassa, että taikinaa ei saa syödä – varmaan siihen lisätty jotain jotta jokainen onnistuu piparinsa tekemisessä🤭😅. Pipareita sai maistaa näyttelytiloissa – emme kyllä löytäneet, ehkä ne oli jo syöty.

Mistä piparkakut sinun mielikuvissasi/tietosi mukaan ovat kotoisin? Olitko kuullut Torunista ennen tätä artikkelia?

30 kommenttia

    • kodinvaihtaja

      Kun saavuimme Torunin rautatieasemalle, näky oli masentava, järkky rakennus. Siinä vaiheessa ahdisti: ”miten meillä vasta paluujuna 8,5h päähän!!!”. Onneksi ensivaikutelma oli väärä

  • Reissu-Jani

    Kiva että löysitte Torunin kaupungin ja hyvät yhteydet Poznanista. Olisin viihtynyt Torunissa pidempään mutta tein heinäkuussa myös vain päiväreissu junalla Poznanista. Itse jäätiin ”väärällä” pysäkillä pois mutta ihan mukava sieltä toiselta puolelta jokea oli Torunin vanhaan kaupunkiin kävellä.

    • kodinvaihtaja

      Varmasti upeat näkymät toiselta puolelta. Ystäväni meinasi jäädä pois ekalla Torunin pysäkillä, kun ”kaikki”jäivät siinä pois. Puolalainen ystäväni osasi kertoa vanhan kaupungin pysäkin

  • Stacy Siivonen

    Torun oli pakko etsiä kartalta, kun ei se löytynyt edes Puolaa silmäilemällä. Kuitenkaan ei kovin kaukana esimerkiksi Szczecinistä. Szczecin on se, miltä Eurooppa näyttää maailmansotien jälkeen. Siellä on jopa Euroopan suurin hautausmaa. Mutta siis puolalaiset ovat rakentaneet sen uusiksi niin, että se näyttää Torunilta. Tietysti Euroopassa on paljon maita, kuten Suomi, jossa ei olla rakennettu uusiksi maailmansotien tuhoamia rakennuksia.
    Ajattelin, että piparit ovat Ruotsista, koska pepparkaka. En olisi mitenkään yhdistänyt siihen, että Puolasta, ellei sitten Torun ole aiemmin ollut osa Saksaa.

    • kodinvaihtaja

      Oli pakko tsekata miten kaukana on Szczecinistä. 315 km. Siellä olin aiemmin ja tosiaan näytti Suomelta siinä mielessä, että ei juurikaan vanhoja rakennuksia. Torun oli aiemmin Saksaa

  • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

    Toruń on minulle vain nimeltä tuttu kaupunki, vaikka Puolassa oli käyty lukuisia kertoja myös sellaisissa paikoissa, jotka ovat suurelle yleisölle tuntemattomia. Harmi, että tällainen helmi jäi käymättä, mutta toisaalta, näin on vielä jotain, mitä Puolassa täytyy ehdottomasti katsastaa.

    En ole perehtynyt pipareiden historiaan, tuskin on olemassa jokin tietty paikka, jossa ne on keksitty. Itse en edes syö suomalaisia pipareita, koska olen kardemummalle allerginen. Puolassa voisin maistaa sitä versiota jossa ei ole mustaa pippuria.

    • kodinvaihtaja

      Aina on joku paikka josta on matkoilla kävellyt/ajanut ohi tietämättään. Toisaalta aina myös vahingossa löytää tuntemattomia helmiä. Matkustukseen kuuluvaa tämä❤️❤️❤️

  • Pirkko / Meriharakka

    Olen lueskellut näitä juttuja niin Poznanista kuin Torunistakin paristakin blogista viime aikoina ja alkanut entistä enemmän ajattelemaan, että pitäisikö sitä kuitenkin tehdä vielä joku minireissu Puolaan. Gdanskissa käydessämme harkitsimme Torunia monestakin mainitsemastasi syystä, mutta aika loppui sitten kesken sillä kertaa.

  • Elina / elinanmatkalaukussa

    En oo koskaan kuullutkaan, mutta voi vitsi kuinka nätti kaupunki on! Teki heti mieli hypätä junaan ja päätyä johonkin vanhaan kaupunkiin! En oo koskaan edes miettinyt piparkakkujen alkuperää! Ensimmäisenä tuli vaan mieleen Ruotsi, mutta se tuli vaan siitä kun Pippi leipoi niin paljon pipareita siinä yhdessä jaksossa. Saksa olis ehkä toinen ajatus, jos oikein olis vielä miettinyt. Hmm, jännä ja hyvä kysymys! Pitääpä kysyä tuttavilta myös 😀

    • kodinvaihtaja

      Niin, näinhän se menee, emme monasti mieti vaan on jokin mielikuva. En minäkään ollut ajatellut piparkakkujen alkuperää.

  • Maapalloilija

    Toisesta blogista jo olen kuullutkin tästä paikasta, mutta hyvällä toistolla alkaa tämä paikan nimikin jäädä ehkä mieleen. Enpä ole koskaan tullut pohtineeksi, mistä piparit ovat kotoisin.

    • kodinvaihtaja

      Nimenomaan. Tämän olen itsekin huomannut, kun tulee samoista, harvinaisemmistakin paikoista useamman kerran, niin jää mieleen😄

  • Ismo for Takeoff

    Torun oli nimenä tuttu, muttei muuten juurikaan. En ollut siitä edes lukenut aikaisemmin. Keskieurooppalaisella tavalla hienon näköinen kaupunki kyllä on. Tuohon vinoon torniin voinen antaa selityksen, täällä Serbiassa on Smederevon linnassa samanlaisia: Kun vihollinen hyökkää ja sen niskaan halutaan kaataa kiehuvaa vettä tai öljyä, se on helpompaa, kun sitä ei tarvitse valuttaa seinää pitkin.

  • Cilla Maria Travel

    Mäkin voisin lähteä tuonne pelkkien piparienkin takia, mutta kaupunki muutenkin näyttää yhtä kauniilta kuin piparkakkujen koristelut. Torun oli ainoastaan nimenä tuttu, mutta sitä vois kyllä harkita vierailukohteeks seuraavalla Puolan reissulla (tykkään maasta jo valmiiks).

    • kodinvaihtaja

      On aina mielenkiintoista käydä samassa paikassa pitkän aikavälin jälkeen. Torunissa olisi varmasti paljon samaa, mutta kasvojenkohotus olisi selkeä – näin väitän. Itselle samanlainen paikka olisi Balin Ubud.

  • Reissussa

    Löysin vasta nyt nämä sivut ja vahingossa löysin Toruninkin. Mietimme jotain päiväreissu kohdetta Gdanskista, kun jostain sattui silmiin Torun. Aloin selailemaan minkä hintaisia majoituksia Torunista löytää, ja siellähän oli vielä edullisempia majoitusvaihtoehtoja kuin Gdanskissa. Päätimme ottaa lennot Gdanskiin ja yöpyä Torunissa. Bussimatka Gdanskista Toruniin kesti reilu 2 tuntia, bussi oli hyvä nykyaikainen ilmastoitu bussi.

    Ja Torun kaupunkina yllätti erittäin positiivisesti. Kaunis kaupunki ja edullinen hintataso. Upea joenvarsi ja kaarisilta valaistu hienosti. Kuu paistoi sillan takaa ja sillan kaarissa olevat valot vaihtuivat kaikissa väreissä. Joen vastarannalta oli mahtavat näkymät kaupunkiin. Jos Torunissa käy, kannattaa ehdottomasti käydä siellä joen vastarannallakin.

    Vaikka Torun itsessään jo on hieno ja siellä saa ajan kulumaan mukavasti, kävimme bussilla myös läheisissä kaupungeissa, esim. Bydgoszcissa. Hieno kaupunki sekin, n. 350 000 asukasta. Ihana vanhakaupunki ja mukava nykyaikainen suurkaupunki samassa. Suosittelen poikkeamista täälläkin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *