Senjan ympäriajo sadepäivänä, 100 km kierros
Tunnelista toiseen, vesiputoukselta näköalapaikalle. Erämaajärveltä ja suolta toisella. Sateenkaarelta toiselle. Välillä enemmän pilvessä, välillä vähemmän. Rauha – se kuvastaa Senjaa parhaiten.
Senja on Norjan toiseksi suurin saari, jossa on 10 000 asukasta. Siis näin väitetään, mutta missä he kaikki luuraavat. Näimme vaelluspolun ja nähtävyyksien ulkopuolella kahden päivän aikana muutaman kourallisen ihmisiä.
Senjan ympäriajo (n. 100 km) kului epävakaisessa säässä
Virallisesta maisematiestä puolet menee sisämaassa erämaaalueella. Tämä on uniikkia Norjassa, ei niinkään Suomessa. Suomalaisille maisematietä on ajaa Pohjois-Senjalla. Se osuus ei kuitenkaan kuulu viralliseen maisematieosuuteen (Botnhamn- Gryllefjord), ympyräreittiin kylläkin.
Senjalle pääsee Tromssan suunnasta lautalla tai Finnsnesiin mantereelta sillan kautta. Me menimme tullessa toista ja lähtiessä toista reittiä.
Näitä näkymiä sillan suunnalta ajaessa:
On hyvä huomata, että Bothamn-Brensholmen lauttaan mahtuu vain 16 autoa. 40 minuutin lauttamatkan hinta autolle oli mielestäni edullinen, 18,9€ euroa vuonna 2023.
Jos lauttareittiä kuljet, niin tutustu vinkkeihini Sommaroy-Tromssa alueelta paria vuotta aiemmin tehdyltä reissulta.
Syrjäinen Husøy on edelleen kalastajakylä – ei ehkä niin söpö mutta aito
Tulet sitten kumpaa reittiä tahansa, niin vastapäivään ajaessa, ensimmäinen kohde voisi olla syrjäinen Husøy.
Husøyhin ajaessa koet todellista rauhaa. Upea maisema. Kuvat eivät välitä tunnelmaa. Ja tietenkin tunneleita matkalla.
Sade väistyi juuri hetkeksi kun saavuimme Husøyn majakalle Senjalle.
Husøyta kutsutaan Senjan kauneimmaksi kalastajakyläksi. Majakka ja sen ympäröimä pieni viheralue on kaunis, mutta eihän Husøy ole mitenkään verrattavissa Lofoottien kalastajakyliin. Huomasin jopa, että en ottanut kylästä itsessään taloineen kuvia. Siihen oli syy, talot eivät olleet kummoisia🤷♀️😉
Husøysta tekee mystisen sen eristäytyneisyys. Sinne ja viereiseen saareen (veneellä maksimissaan viisi minuuttia välimatka, autolla puoli tuntia) Fjordgårdiin mennään useampien tunneleiden läpi.
Asuimme Senjalla kodinvaihdossa Fjordgårdissa ja sen kylän vahvuus majapaikkana on se, että omasta kotipihasta voi kävellä suoraan Hestenin, Seglan tai Bardenin vaellusreiteille.
Meidän kodista näkyi joka ikkunasta eri vuoria.
Tungenesetin näköalapaikalta näet mystisen maiseman
Upeimmilla paikoilla on nimi monilla eri kielillä: englanniksi Devilsjaw, norjaksi Djevelenstanngard ja suomeksi lohikäärmeenhampaat.
Parhaiten pääset ihailemaan niitä Tungenesetin parkkipaikalta. Siitä lähtee astetta upeampi esteetön puupolku. Hyväjalkaiset voivat jatkaa pidemmälle tasaisia, meren aaltojen hiomia kallioita pitkin. Tuuli oli huisin kova.
Maisema voi vaihtua nopeasti. Nämä kuvat otettu muutaman minuutin välein.
Ersfjordbeachin hiekka on hienojakoista – sarjassamme arktinen ranta, ei tullut mieleenkään uinti
Kattoikkunallinen tunnettu kultainen vessa löytyy Ersfjordbeachiltä. Saattaa olla jonoa tähän kauniiseen tilavaan vessaan hyvällä kelillä. Ersfjordin ranta olisi vähemmän tuulisella kelillä aivan ihana picnicpaikka.
Näköalapaikka Bergsbotn on ihan pakollinen pysähdys
Bergsbotnin näköalapaikalla on arkkitehtonisesti kaunis ulokkeellinen silta. Vähän voi korkeanpaikankammoista huisia, niin korkealla ollaan.
Toiseen suuntaan vuorinäkymät ja suoraan alaspäin vehreää jokimaisemaa. Hämmentävän pieni parkkipaikka. No nyt huonolla kelillä syyskuussa ei ollut ruuhkaa.
Bergsbotnin jälkeen alkaa erämaaosuus. Tälle osuudelle osuisi Ånderdalenin kansallispuisto suoalueineen. Kaunista, mutta aika pitkälti ”Suomimaisemaa”. Haen Norjalta itse vuoria ja vuonoja ja huippujen upeita maisemia.
Senjan ympäriajamiseen suositellaan paria päivää. Nyt huonolla kelillä yksi päivä riitti vallan hyvin, mutta jos olisi ollut hieno keli, niin ainakin Hjusfjelletin vaelluksen olisin tehnyt ja ehkä myös Sukkertoppenille olisin halunnut mennä. Riven ja Keipen olisivat myös hienoja – kyllä Norjassa upeita vaellusnäkymiä riittää. Oletko vaeltanut Senjalla, missä olet käynyt?
22 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Onpa hienoja sateenkaaria! Olen ihan samaa mieltä, Husøy oli ihan kiva, mutta hankala sitä on verrata Lofoottien vastaaviin. Vaikka sää sinällään olikin vähän huono, niin pidän toisaalta noista synkistä maisemista. Ja noinhan se on, huonolla säällä tuon ajaa helposti päivällä, jos olisi ollut parempi sää, mekin olisimme olleet paikalla useamman päivän.
Mari
Ranskalaiset tytöt majapaikassamme olivat olleet kolme päivää sisätiloissa, keli oli ollut järkyttävä. Meidän saavuttua paikalle, keli inan selkeni. Norja on kyllä rankka paikka huonolla kelillä. Onneksi säät myös vaihtelee paljon ja voi muuttua yhtäkkiä – myös hyvään suuntaan.
Irina /Lapsiperheen matk
Onpa upeita maisemia, vaikka sää ei täysin suosinutkaan! Onneksi sentään hiukan selkiintyi. Ja miten upeita sateenkaaria!
Mari
Oli hieno päivä tämäkin
Kohteena maailma / Rami
Norja ja mikä tahansa upea ulkoilumaa on rankkoja paikkoja sateella – ei saa ihan sitä nautintoa, mitä on tullut hakemaan. Oma kesäinen Norjan reissu oli myös sateinen, niin ei tullut ihan kaikkea touhuttua mitä piti. No se on näissä usein satavissa maissa aina yksi tekijä, mille ei voi mitään. No varmasti Senja oli sateessa huolimatta mukava!
Mari
Pitäisi olla kasa kirjoja, jos osuisi täyteen sateeseen ja harmauteen koko lomaviikoksi.
Heidi / Maailman äärellä
Senja on ihana! Siitä on jo useampi vuosi kun me oltiin siellä, ja käytiin kapuamassa ainakin Hestenille keskiyöllä – silloin sattui niin upea keskiyön aurinko. Ja majoituttiin Husøyn kylässä. Norjasta on tullut viime vuosina ihan mun lemppari maa. Olen jo 5 kertaa käynyt siellä ja ehkä taas ensi kesänä…
Mari
Mä kanssa olen käynyt Norjassa 2019 jälkeen viisi. Haluaisin mennä ensi kesänä myös, mutta saa nähdä riittääkö aika.
Ne Tammelat
On kyllä kertakaikkisen upeita maisemia – myös sadekelillä! Me ei olla vielä Pohjois-Norjaa ehditty kiertämään, mutta maisemissa on paljon yhteistä Huippuvuorten ja Färsaarten kanssa, joten viihtyisimme varmasti tuolla erinomaisen hyvin.
Mari
Olen ollut Islannissa ja Färsaarilla, yhtenäisyyttä on, mutta Norjan kalastajakyliä vastaavia ei Färsaarilla/Islannissa ole.
Eveliina / Reissukuume
Täällä yksi outolintu, sillä rakastan sumuisuutta ja vesisadetta sekä (säiden puolesta) hieman synkkää maisemaa 😀 Ihan mielettömiä kuvia tässä postauksessa! On puhuttu Pohjois-Norjaan paluusta pari vuotta… Josko ensi kesänä?
Mari
No Norjassa melko varmasti vähintään yhtenä reissun päivänä sataa/pilvistä, että kyllä saat tätä😅😍
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Saarissa on ain aihan oma viehätyksensä verrattuna mantereeseen. Ne ovat ihan oma maailmansa. 🙂 Minusta tuolla on oikein tunnelmallisen näköistä, vaikka varmasti maisemat kapenevat Lofoottien ja upeimpien vuonojen rinnalla. Ehkä paremmalla säällä Senjan viehätys tulisi esille paremmin?
Mari
Juuri tuolla tavoin arvioisin itsekin
Krista/Kristallinhohtoa
Ei voi kuin huokaista Norjan kauneudelle. Itse olin kesäkuussa 11 päivän Vuonoristeilyllä Norjassa ja oli kyllä niin upeita maisemia. https://www.kristallinhohtoa.fi/2023/07/norjan-hurtigruten-vuonoristeily.html
Mari
Itse en ole koskaan ollut risteilyllä – niin ihania ridteilyjä olisi ties missä maailmalla
Sari / matkalla lähelle tai kauas
Norjassa on paikassa kuin paikassa ihan upeita maisemia!
Ja harmillista, että noin upeita hiekkarantoja on paikassa, missä ei monikaan tarkene kantautua.
Mari
Veit sanat suustani, noin se juuri on!
Elina / elinanmatkalaukussa
Senja on ihana! Harmi kun teille sattui sumuinen / sateinen sää, se taitaa Norjassa olla aika pitkälti sääntö kuin poikkeus :S
Mari
Liian hyvää tuuria itsellä ollut Norjan reissuissa..
Petra / Mäet ja Mainingit
Upeita maisemia! Senja oli suunnitelmissa pari vuotta sitten kunnes korona pysäytti reissun, Lofoottien turistivetoisuuden vuoksi itseäni juuri Senjan alue kiinnostaa erityisesti 🙂
Mari
Ehkä kuitenkin ihan rehellisesti Lofootit eksotiikallaan voittaa Senjan. Mutta molempi parempi.