Eurooppa,  Norja,  Roadtrip

Senjan ympäriajo sadepäivänä, 100 km kierros

Tunnelista toiseen, vesiputoukselta näköalapaikalle. Erämaajärveltä ja suolta toisella. Sateenkaarelta toiselle. Välillä enemmän pilvessä, välillä vähemmän. Rauha – se kuvastaa Senjaa parhaiten. 

Senja on Norjan toiseksi suurin saari, jossa on 10 000 asukasta. Siis näin väitetään, mutta missä he kaikki luuraavat. Näimme vaelluspolun ja nähtävyyksien ulkopuolella kahden päivän aikana muutaman kourallisen ihmisiä.

Senjan ympäriajo (n. 100 km) kului epävakaisessa säässä

Virallisesta maisematiestä puolet menee sisämaassa erämaaalueella. Tämä on uniikkia Norjassa, ei niinkään Suomessa. Suomalaisille maisematietä on ajaa Pohjois-Senjalla. Se osuus ei kuitenkaan kuulu viralliseen maisematieosuuteen (Botnhamn- Gryllefjord), ympyräreittiin kylläkin.

Senjalle pääsee Tromssan suunnasta lautalla tai Finnsnesiin mantereelta sillan kautta. Me menimme tullessa toista ja lähtiessä toista reittiä.

Näitä näkymiä sillan suunnalta ajaessa:


On hyvä huomata, että Bothamn-Brensholmen lauttaan mahtuu vain 16 autoa. 40 minuutin lauttamatkan hinta  autolle oli mielestäni edullinen, 18,9€ euroa vuonna 2023.

Jos lauttareittiä kuljet, niin tutustu vinkkeihini Sommaroy-Tromssa alueelta paria vuotta aiemmin tehdyltä reissulta.

Syrjäinen Husøy on edelleen kalastajakylä – ei ehkä niin söpö mutta aito

Tulet sitten kumpaa reittiä tahansa, niin vastapäivään ajaessa, ensimmäinen kohde voisi olla syrjäinen Husøy.

Husøyhin ajaessa koet todellista rauhaa. Upea maisema. Kuvat eivät välitä tunnelmaa. Ja tietenkin tunneleita matkalla.


Sade väistyi juuri hetkeksi kun saavuimme   Husøyn majakalle Senjalle. 

Husøyta kutsutaan Senjan kauneimmaksi kalastajakyläksi. Majakka ja sen ympäröimä pieni viheralue on kaunis, mutta eihän Husøy ole mitenkään verrattavissa Lofoottien kalastajakyliin. Huomasin jopa, että en ottanut kylästä itsessään taloineen kuvia. Siihen oli syy, talot eivät olleet kummoisia🤷‍♀️😉


Husøysta tekee mystisen sen eristäytyneisyys. Sinne ja viereiseen saareen (veneellä maksimissaan viisi minuuttia välimatka, autolla puoli tuntia) Fjordgårdiin mennään useampien tunneleiden läpi. 

Asuimme Senjalla kodinvaihdossa Fjordgårdissa ja sen kylän vahvuus majapaikkana on se, että omasta kotipihasta voi kävellä suoraan Hestenin, Seglan tai Bardenin vaellusreiteille.


Meidän kodista näkyi joka ikkunasta eri vuoria. 


Tungenesetin näköalapaikalta näet mystisen maiseman

Upeimmilla paikoilla on nimi monilla eri kielillä: englanniksi Devilsjaw, norjaksi Djevelenstanngard ja suomeksi lohikäärmeenhampaat.

Parhaiten pääset ihailemaan niitä Tungenesetin parkkipaikalta. Siitä lähtee astetta upeampi esteetön puupolku. Hyväjalkaiset voivat jatkaa pidemmälle tasaisia, meren aaltojen hiomia kallioita pitkin. Tuuli oli huisin kova.


Maisema voi vaihtua nopeasti. Nämä kuvat otettu muutaman minuutin välein.


Ersfjordbeachin hiekka on hienojakoista – sarjassamme arktinen ranta, ei tullut mieleenkään uinti

Kattoikkunallinen tunnettu kultainen vessa löytyy Ersfjordbeachiltä. Saattaa olla jonoa tähän kauniiseen tilavaan vessaan hyvällä kelillä. Ersfjordin ranta olisi vähemmän tuulisella kelillä aivan ihana picnicpaikka.

Näköalapaikka Bergsbotn on ihan pakollinen pysähdys

Bergsbotnin näköalapaikalla on  arkkitehtonisesti kaunis ulokkeellinen silta. Vähän voi korkeanpaikankammoista huisia, niin korkealla ollaan.


Toiseen suuntaan vuorinäkymät ja suoraan alaspäin vehreää jokimaisemaa. Hämmentävän pieni parkkipaikka. No nyt huonolla kelillä syyskuussa ei ollut ruuhkaa.


Bergsbotnin jälkeen alkaa erämaaosuus. Tälle osuudelle osuisi Ånderdalenin kansallispuisto suoalueineen. Kaunista, mutta aika pitkälti ”Suomimaisemaa”. Haen Norjalta itse vuoria ja vuonoja ja huippujen upeita maisemia.

Senjan ympäriajamiseen suositellaan paria päivää. Nyt huonolla kelillä yksi päivä riitti vallan hyvin, mutta jos olisi ollut hieno keli, niin ainakin Hjusfjelletin vaelluksen olisin tehnyt ja ehkä myös Sukkertoppenille olisin halunnut mennä. Riven ja Keipen olisivat myös hienoja – kyllä Norjassa upeita vaellusnäkymiä riittää. Oletko vaeltanut Senjalla, missä olet käynyt?

22 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *