Eurooppa,  Norja,  Vaellus

Sautson kanjoni ja Altan ympäristö

Altan kanjonin vaellus sisälsi useampia vesistöylityksiä, auringonpaistetta (ainakin meillä), poroterapiaa ja kaukaisuuteen katselua❤️. 22 664 askelta.


Jäämeri ja kivi:


Matka Altalle Tromssan suunnasta

Luonto hoisi meitä vaelluksella, mutta voin sanoa, että myös auton kyydistä käsin💗Upein ajomatka tällä Norjan reissulla oli matka Tromssasta Altaan. Vuorijonoja silmännäkemättömiin. 


Sellaista silmänkarkkia että👌. Vajaa 400 km ja kuutisen tuntia! Mahdotonta edes tallentaa kuviin! Oli hieno näinkin päin, olen lukenut, että toiseen suuntaan vielä upeampi. Jäämeri tuli tutuksi tällä matkalla.


Altan päänähtävyydet: kirkko ja museo kalliomaalauksineen

Reissun toistaiseksi ainut oli museokäynti Altassa – ei ihan mikä vaan museo: Altamuseumissa on aitoja 7000 vuotta vanhoja pyyntikulttuuria kuvaavia kalliomaalauksia.


Valitettavasti revontulikirkko Altassa oli kiinni, mutta upea tämä 2013 valmistunut kirkko oli ulkoapäinkin.


Vaellus Pohjois-Euroopan syvimmälle kanjonille

Altan pääkohde oli meillä kanjoni. Alta kanjoni tunnetaan myös Sautsona.

Kanjoni on 300-420 metriä syvä – ei voi verrata Grand Canyoniin, joka on 1,6 kilometriä syvä🤷‍♀️🙃. Toisaalta tämän kanjonin syvyyden pääsee vielä kunnolla silmällä hahmottamaan toisin kuin syvemmän Amerikan serkun. 

Reilu parikymmentä kilometriä reilun parikymmenentuhannen asukkaan (ei todellakaan tuntunut siltä) kaupungista.   Sautson kanjonille ajoreitti kulkee Gargia Lodgen kautta. Sen jälkeen alkaa soratie, joka oli erittäin kuoppainen ja syviä uria, mutta varovasti ajaen tämä neljä kilometriä menee. Päädyt parkkipaikalle, tie loppuu siihen! 

Paluumatkalla tie ei enää tuntunut niin pahalta – ehkä mennessä pelkäsi, että tuleeko vieläkin pahempaa.

Parkkipaikalta helppokulkuista polkua n. 7 km/suunta kanjonin reunalle. Tämä ”oikea” reitti, myös vähän lyhyempään pääsee puolivälistä. Seuraa ”alta canyon” kylttejä, niin pääset paremmille näkymille. Yhdessä kohdassa (viimeisen pitkospuujokiylityksen  jälkeen) oli kaksi polkua muotoutunut, kulje vasemmanpuolista. All trails app opasti meidät oikealle polulle.

Matkalla muutama puron ylitys, yli pääsee kiveltä toiselle hyppelemällä (tai keski-ikäisittäin mönkien🫣😅, jos ei uskalla hyppiä).

Kaksi ylityksistä oli inan vaativampia syyskuussa. Otimme toisessa kengät pois menomatkalla ja kahlasimme. Juteltuamme seniori-ikäisen tanskalaisnaisen kanssa, selvisi, että hän ylitti vaelluskengillä kiveltä toiselle… 


Hämmentyneenä mietimme, että olemmeko todella noin avuttomia. No paluumatkalla selvisi, että olimme ylittäneet vaativammasta kohdasta, oikeasta kohdasta oli melkein rentoa ylittää. 

Nousumetrejä reitillä tulee vähän, pientä kumpuilevaa laskua ja vain hädin tuskin havaittua nousua. Vasta kanjonin reunalle aivan lopussa on lyhyt jyrkempi lyhyehkö lasku. Ilman tätä laskua ei kanjonia juurikaan näe.


Upeaa ruskatunnelmaa (vaellus oli  10.9.2023) saimme kokea kuuden tunnin vaelluksella kohti Pohjois-Euroopan syvintä kanjonia. Tämän piti olla neljän tunnin vaellus , mutta meillä siis kuusi oli. Meneekö sinulla vaelluksilla aikaa enemmän vai vähemmän kuin suositusajat?

14 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *