Sansibar: mitä, missä, milloin?
Knoppeja ja muuta kivaa Intian valtameren Sansibarilta
Tansanian Sansibar, kuten monet muutkin lämpimien vyöhykkeiden saaret ovat monen unelmalistalla. Yhtä moni googlettaa heti, että missä oikein se tarkalleen onkaan?
Miten Sansibarille pääsee ja milloin on hyvä matkustaa?
Sansibar on Tansaniaan kuuluva saariryhmä, joka on puolen tunnin lentomatkan päässä Tansanian pääkaupungista, Dar Es Salaamista. Poikkeuksena moniin muihin lyhyisiin saarilentoihin verrattuna mielestäni nämä lennot ovat halpoja, menopaluu maksaa noin sata euroa sisältäen ruumalaukun (ei myyty pelkkiä käsimatkatavaroita).
Tätä Dar Es Salaamin kautta kulkevaa reittiä suosittelen, jos haluat yhdistää saarivisiittiin myös manner-Tansanian ja ehkä safarireissun. Jos taas et, niin Sansibarille monet lentävät Dubain tai Dohan kautta.
Lentokoneesta huomioin, että talot ovat ihan kiinni toisissaan Dar Es Salaamin puolella – melkoinen paloturvallisuusriski.
Sansibarilla teitä ei myöskään ole juurikaan valaistu, joten pimeällä näyttää lentokoneesta käsin kuin maa olisi tähtitaivas. Siellä täällä vain tähtiä. Muutoinkin pääosin tiet olivat hiekkateitä yhden asvaltoidun päätien lisäksi.
Lentokenttä sijaitsee pääsaarella Ungujassa. Vaikka Unguja kuten muutkin saaret elävät pitkälti turismista, niin on hyvä muistaa, että Sansibar on Tansaniasta poiketen hyvin vahvasti islaminuskoinen. Pukeutumissäännöt ovat tiukat, joten hotellialueen ulkopuolella on tärkeää kulkea olkapäät ja polvet peitettyinä.
Toinen huomiotava seikka on se, että Sansibarilla tarvitset sähkölaitteille englantilaisen adapterin.
Suomalainen tarvitsee viisumin. E-viisumin voi ostaa nettisivuilta, mutta kyllä lentokentälläkin onnistui kivasti. Saa varautua siirtymään tiskiltä toiselle ja kolmannelle ja neljännelle. Kaikkialla kohtaa hymyjä ja ystävällisyyttä. Kenelläkään ei ole kiire. Tammikuussa 2023 viisumi maksoi 50US$ ja sai ihan luottokortillakin maksaa.
Sansibarilla on malariaa, mutta ei kovin paljon. Itse en estolääkitystä ottanut. Ilta-aikaan hyttysiä oli jonkin verran.
Olin reissussa tammikuussa ja tätä Sansibarin kesää pidetään parhaimpana ajankohtana. Siis jos on lämpimän kelin ystävä. Tammi-maaliskuussa ei tyypillisesti sada, taivaalla ei ole pilvenhattaraakaan ja lämpöä piisaa 25-35 asteen verran. Paitsi siis meidän lomaviikolla oli pilvistä osan aikaa.
Eräs myyjä kertoikin, että pilvisyys ja ajoittaiset todella rankat sateet ovat ainoita mistä ilmastonmuutosta saarella huomaa.
Valkoiset hiekkarannat ja turkoosina kimmeltävä meri pääsevät edukseen alkuvuodesta. Paitsi siis jos on pilvistä kuten meillä.
Sansibar faktoina
Sansibarissa asuu 1,3 miljoonaa asukasta. Zanzibar Townissa asuu reilut 200 000 asukasta.
Sansibarin pääelinkeinoja ovat nykyään mausteet ( neilikka, muskottipähkinä, kaneli, pippuri) sekä turismi. Aikoinaan 1800-luvulla Sansibarin pääelinkeinot olivat orjat, norsunluu ja mausteet.
Viralliset kielet ovat swahili sekä arabia. Englantia osataan laajasti.
Sansibarilla on tapahtunut maailman lyhyin sota. 1896 oli sota, joka kesti 38 minuuttia!!! Valitettavasti 500 ihmistä sai surmansa tässä ajassa.
Parasta ilmaista huvia ovat pitkät rantakävelyt – muista oma snorkkeli mukaan.
Sansibarin pitkät rannat ovat upeita. Erityispiirre on suuret vuorovesivaihtelut. laskuveden aikaan uimaan saa kävellä pitkän matkan. Ja monet veneet ovat jääneet kuiville odottamaan nousuvettä. Vuorovesistä johtuen saaren laiturit ovat pitkiä ja kauniita.
Saarella vuorovedet elävät omaa elämäänsä. Peräkkäisinä päivinäkin voi tulla nousu/laskuvesi eri aikoihin – hämmentävää.
Itse kävelin Pajesta Jambianiin parin tunnin siivun. Mennessä jouduin yhdessä kohdassa nousemaan eräälle hotellialueelle, takaisin tullessa ei ollut ongelmia . Päinvastoin oli ihana kävellä vedestä nousseella maalla ja ihailla kuivalle maalle hetkeksi jääneitä veneitä. Matkalle osui myös Spice Island Hotellin pitkä laituri, mutta aamuvarhaisella laiturin päässä oleva baari oli suljettu.
Ranta-alueilla on punamustaruutuvaatteisia nuoria maasaita kaupustelemassa. Muitakin kaupustelijoita oli. Sansibar on turvallinen kohde, tietenkin normaalia varovaisuutta tarvitaan kaikkialla. Loppureissussa alkoi jo iänikuiset kaupustelijat ärsyttää.
Sansibarilla on hyvät snorklausmahdollisuudet. Voisi olla hyvä ottaa omat snorkkelit mukaan. Ise snorklasin vain Nakupenda saarella. siellä rantavesi syveni nopeasti ja korallit olivat kauempana, joten en sinne asti uinut.
Matkusta dala dalalla tai boda bodalla
Sansibarin dala dalan on paikallisbussi ja boda boda taas mopotaksi. Nämä julkisen liikenteen kulkuneuvot pysähtyvät ”missä vain”. Paikallinen elämys, joka on must!!! Nyt ryhmän kanssa liikuttaessa tilauskuljetus oli kätevämpi, mutta olisin halunnut kokea.
Elämä sansibarilaisittain
Sansibar on monikulttuurinen edelleen. Islam, kristinusko ja hindulaisuus ovat kaikki saaren uskontoja ja kaikkia uskontoja kunnioitetaan. Muita uskontoja kuin islamia ei kuitenkaan turisti kohtaa. Rukouskutsut kuulee Stone Townissa ja täyshunnutettu nainen ei ole harvinainen näky. Pääsääntöisesti myyjät ovat kaikki miehiä ja ilta-aikaan beachillä ui ja pelailee vain pikkupoikia.
Koin oloni epämiellyttäväksi kerran, kun vastaantullut nuori mies katsoi intensiivisesti, sanoi jotain ja kouraisi jalkoväliään.. Ei poika ymmärtänyt, että tuota ei länsimainen nainen ainakaan kutsuhuutona koe…
Sansibarilla on ilmainen koulutus ja terveydenhuolto. Paikalliset monasti myös asuvat omassa useamman sukupolven talossa. Näin pärjätään vaikka palkkatulot ovat vähäisiä. Jonkin verran kerjäämistä näkyi kadulla.
Vuoden Sansibarilla asunut koulutukseni järjestäjä sanoi, että vaikka sansibarilaiset näyttävät köyhiltä, pääosin he eivät ole. Antamalla rahaa paikallisille lapsille, saatat varmistaa sen, että kyseinen lapsi jättää koulunsa kesken!!!
Covid aikana rakennettiin toinen sairaala. Rakennuksen rahoittamiseen saatiin varoja, muttei henkilökuntaan. Eli huippuhieno rakennus tyhjillään!!! Jotenkin kuulostaa vastaavalta kuin EU tukien kahminta..
Tärkeimmät sanat swahiliksi
Kaikkialla kuulet hakuna matata eli no worries.
Mambo how are you
”Ujambo” paikalliset sanovat keskenään, turisteille huikataan inan helpompi ”jambo” vain. Ehkä tärkein sana on
”Asante”, kiitos tai kiitos paljon ”Asante sana”.
Karibu on sekä tervetuloa että ole hyvä. Nakupenda eli rakastan sinua ei ole kyllä yleisesti käytössä, mutta jäi hyvin mieleen, kun sen nimisellä pikkubeachsaarella kävimme.
Pole pole hidasta, hidasta, hitaammin
Vipi boa ja mambo tarkoittavat molemmat mitä kuuluu, en ole vielä sillä asteella, että tietäisin kumpaa käytetään milloinkin😅.
Swahili vaikuttaa suomalaisille melko helposti opittavalta kieleltä ja kun paikalliset lähestyvät aktiivisesti turisteja, niin voisi olla suht koht helppo oppiakin.
Linkit muihin Sansibarin reissusta kirjoittamiini juttuihin:
Kaikenkaikkiaan koulutusreissu Sansibarille oli ainutlaatuinen. Olen ollut aikaisemmin toisella Afrikan itärannikon saarella eli Mauritiuksella. Nämä ovat kuin kaksi marjaa. Molemmat upeita, mutta Mauritius tuntui kuin miltä tahansa turistikohteelta, mutta Sansibar oli Afrikkaa. Hyvässä ja pahassa. Oletko sinä ollut Sansibarilla, mitä mieltä sinä olet, millainen saari Sansibar sinulle oli verrattuna muihin matkakohteisiin?
22 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Sansibar olisi tosiaan hauska vierailukohde. Reittiyhteydet sinne ovat varsin hyvät ja itselläni tulee varmasti käytyä itäisessä Afrikassa muutenkin, joten Sansibar varmasti joskus osuu omallekin reitille.
kodinvaihtaja
Varmasti osuu reitillenne vielä. Sansibar on myös lyhyelle visiitille hyvä kohde👍
Reissu-Jani
Sansibar on mielenkiintoinen kohde, ja sinne voisin ehkäpä joskus vielä palata. Tammi-maaliskuu on hyvä aika käydä kun Suomessa on talvi ja tuolla ikuinen kesä. Lento on ollut saatavilla suhteellisen mukavaan hintaan esim. Dohan tai Istanbulin kautta. Muistaakseni maksoin Qatarin lennoista noin 700 euroa, ja business upgrade oli toinen mokoma päälle.
kodinvaihtaja
Meidän lennot oli samaa hintaluokkaa, en ole varma oliko mol lennot yhteensä 550 vai 650€. Joka tapauksessa huisin edullista. Plussaa aikaerottomuus vielä!
Eveliina / Reissukuume
Hauskoja knoppitietoja – näitä on aina mielenkiintoista lukea! Ja toki Sansibar muutenkin vaikuttaa kohteelta, jonne olisi kiva joskus päästä!
kodinvaihtaja
Kiva, kun tykkäsit lukea. Itse rakastan saarikohteita, kaikkialla maailmassa!
Anna | Tämä matka -blogi
Itse en ole Sansibarilla käynyt, mutta sisareni on käynyt kahdesti, eli aika paljon olen kuullut saaresta.
Ehdottomasti haluan käydä. Olisi hyvä yhdistää vaikka jonkun safarin yhteyteen.
kodinvaihtaja
Itse en nyt ihan kaikkialla käynyt, sillä pääroolissa oli viikon koulutus. Lähinnä kyllä varmaan erilaiset rannat jäi näkemättä.
Stacy Siivonen
Enpä tiennyt tuollaisesta maailman lyhyimmästä sodasta. Ihan tolkuton määrä uhreja noin lyhyessä ajassa. Aina oppii jotain uutta. Eilenkin törmäsin sellaiseen kuin ”Lajtabánság”.
En ole ollut Afrikassa ja kiinnostaisi aloittaa jostain helposta kohteesta.
kodinvaihtaja
Sansibar on helppo kohde, kun on oikeasti turistikohde. Afrikan saaret muutenkin, esim. Mauritius
Pirkko / Meriharakka
Itse olen katsellut lentoja Nairobista, sillä ajattelin yhdistää tämän Kenian matkaan – pitkät lennot Nairobiin/Nairobista tuli ostettua ”kun halvalla sai” jo viime syksynä.
Juuri arvon, että olisiko tuolla viikon vai olisinkin Keniassa pitempään, vai pistäytyisikö tuolta vielä Komoreillakin, mutta kohtahan ne päätökset on tehtävä. Tuota muistutusta snorkkelista pitääkin harkita!
kodinvaihtaja
Mukavaa matkaa! Kieltämättä aina joskus päätöksenteko on haastavaa. Nontotuus on kuitenkin, että kaikki valinnat ovat ”oikein”
Raija / Kohti avaraa maailmaa
Kiitos tästä pläjäyksestä! Pitää lukea muutkin sinun jutut täältä. Alkoi kyllä kiinnostaa tämäkin! Ikävä, että vuodessa on vain kerran tammi-helmikuu, meidän kaukomatka-aika 🙂
kodinvaihtaja
No vuosia toivottavasti monta meillä kaikilla edessä. Siten monta tammi-helmikuuta🫶🫶
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
Kiitos kaikista Sansibar-postauksistasi, tulevat
vielä toivottavasti tarpeeseen! Ehkä jo seuraavalla talvilomalla…
kodinvaihtaja
Talvi paras aika kaukomatkalle. Usein jopa vaikea kuvitella, että kotipuolessa niin kylmää, lunta tms😂
Aila ja Juha
Nämä Sansibar-postauksesi ovat olleet todella mielenkiintoisia. Tuntuu jälleen siltä, että et ole tyypillinen turisti, kun pääset ymmärtämään paikallista kulttuuria jopa kielen oppimiseen saakka. Olen vain kerran käynyt Afrikassa, silloin Keniassa, ja olisipa tosi mielenkiintoista päästä uudelleen. Siksi olen näitä niin uteliaana lukenutkin. Aila
kodinvaihtaja
Mullakin vasta kolmas reissu Afrikan maaperälle. Monesti olen tosi huono (hävettää ihan) paikallisen kielen käytössä, mutta swahili on helppoja ja paikalliset toisti tiettyjä fraaseja koko ajan🫣😍
Cilla Maria Travel
Kivoja tällaset postaukset, missä on paljon pientä nippelitietoa ja matkansuunnittelua helpottavia faktoja. Swahili tosiaan kuulostaa siltä, että perusfraasit on helppo oppia!
kodinvaihtaja
Ja ääntäminen/ymmärtäminen on meille suomea osaaville helppoa. Äännetään niin kuin kirjoitetaan.
Anna | Muuttolintu.com
Sansibar kiinnostaa kovasti ja tää oli tosi mielenkiintoinen postaus! Jospa ensi vuonna pääsisi, just vaikka helmi-maaliskuussa. Ja haluaisin ehdottomasti yhdistää reissuun jonkun safari, koska sekin on vielä kokematta.
kodinvaihtaja
Tansaniassa safareita riittää. Sansibarilta pääsee suorilla lennoilla myös Keniaan, vaihtoehtoja monia👍