Aurinkorannikko,  Espanja,  Eurooppa,  Vuoristokylä

Roadtrip Malagan vuoristokyliin osa 2: Comares ja Benamargosa

Rakastan aamulenkkejä uusissa paikoissa ja mikä ihaninta kuin nauttia auringonnoususta ja juosta uneliaan vuoristokylän kapeita labyrinttimäisiä kujia ees taas ja portaita ylös alas. Tämä kylä oli Andalucian Comares. Comares on tunnin ajomatkan päässä Malagasta ja saman verran kodinvaihtokodistamme Torre del Marista.

Comares on dramaattinen ja hurmaava 1300 asukkaan eristäytynyt kylä 739 metrin korkeudessa. Comareksen ympärillä kulkee rusinatie, jonka varrella on muutama pieni kylä, esittelen niistä lyhyesti Benamargosan.

Aamuyön pimeydessä Malagan lentokentältä Comareksen vuoristokylään

Päädyin Malagaan auringonnousun aikaan siitä syystä, että vein tyttöni aikaiselle aamulennolle ja päätin ajaa kiemurtelevaa vuoristotietä nauttimaan viimeisestä syysloman aamusta. Itse asiassa Comares on alueen yksi korkeimmista kylistä ja tämä tarkoitti sitä, että viimeinen puoli tuntia oli ajoa kiharatietä ylöspäin vuorenrinnettä pitkin. Onneksi en nähnyt mitään muuta kuin kaistamerkinnät ja tienvarsiaidat… Näkymistä pääsin kyllä nauttimaan alaspäin ajaessa.

Comares on tyypillinen andalucialainen arabikylä

Itse Comares nimikin on arabiaa ja tarkoittaa ”linna korkeudessa”. Comareksen ovat alunperin löytäneet kreikkalaiset ja foinikialaiset 600-luvulla. Arabit valloittivat ja rakensivat alueen ja sitä hallitsevan moorilaisen linnoituskeskustan 700-luvulla.

On hämmentävää, miten tuntematon Comares. Se on sekä historialtaan, näköaloiltaan että rakennuskannaltaan uniikki, kunnon ”arabikylä”. Se on muutakin kuin vain kaunis valkoinen kylä – sitäkin se on, joten ihan instagrammaavakin se on myös. Itse asiassa Malagassa syntynyt 54-vuotias kodinvaihtoemäntänikään ei koskaan ole käynyt Comareksessa. Kohde on ollut pitkään hänen bucket listallaan.

Kylän arkkitehtuuri on hämmentävän arabivaikutteinen. Kylään saapuessa kuljet Malagan portin lävitse ja vuorenrinnettä pitkin kulkee useampia eritasossa olevia holvikaarin ja tiiliaidoin rakennettuja kävelyteitä. Toiselta tasolta toiselle pääset portaita pitkin. Kylän kujien labyrinteissä ja portaita pitkin juosten päädyt taas uudelle ja uudelle holvikaarelle.

Kokemus on hämmentävä ja varsinkin, kun tunnut olevat ainut ihminen kylässä juuri auringon noustua puolikahdeksalta.

Kylän yhdellä reunamalla heti Malagan portin jälkeen on Mirador Balcon de la Axarquia. Hyvällä kelillä tästä kohdasta voit bongata 11 eri valkoista kylää kaukaisuudessa! Huonommallakin säällä nautit äärettömyyden kokemuksesta, hämmentävästä jotenkin samanlaisesta kuin Lapin erämaassa kun näet tunturin toisensa perään kaukaisuudessa. Tämä on ainut tälläinen kohta koko Andalucian matkallani, jonka koin.

Näköalakohta on pääaukiolla Plaza Balcon de la Axarquialla, jossa on myös kaupungintalo ja ravintoloita. Varmasti vilkas pääaukio, mutta lokakuisena aamuna ei ollut muita kuin minä.

Navigointi Comareksessa kylän keskustaan ja laidalta toiselle

Tällä kylällä niin kuin monessa muussakin ei kannata luottaa navigaattoriin. Vaikka navin mukaan jätät autosi kilometrin päähän, niin oikeasti katso ympärillesi ja pongaa portaita. Portaita pitkin oikaiset ja päädyt kohteeseen kaksikolmasosaa lyhyemmällä matkalla. Näin kävi minullekin ja portaiden yläpäästä jo näin, että aurinko on nousemassa sillä puolella kylää ja juoksin kohti valoilmiötä ja löysin itseni pikkuruiselta aukiolta, Plaza de los Verdiales. Tämän aukion Fiestero patsaan näet auringonnousun kajoissa kylpemässä artikkelin pääkuvassa.

Kuten monessa muussakin vuoristokylässä, ihanat keraamiset laatat kuvaavat ja kertovat alueen historiasta. Luonnollisesti nämä ovat espanjaksi. Comareksessa myös katujen laattakuvituksessa on jalanjälkilaatat, jotka ohjaavat sinua halutessasi merkittävältä kohteelta toiselle. Itse juoksentelin mieluusti sinne sun tänne.

Seuraavaksi päädyin kaupungin toiselle laidalle eli katuja alaspäin ja taas sitten ylöspäin. Saavuin Castillo de Comarekselle eli kylän alkuperäiseen keskiöön linnoitukselle. Sen yhteydessä on myös hautausmaa. Kirkko on ”kyläkeskuksessa”. Oikeasti etäisyydet näiden välillä ovat vain parisataa metriä, tässä kylässä kaikki on lähellä, mutta labyranttikujat saavat alueen tuntumaan isommalta. Linnoitukselta upeat näköalat (Mirador de Comares) sekä maisemallisesti vuoriston suuntaan että myös ns. valkoisen kyläkeskuksen suuntaan.


Lopuksi vielä portaita ylös ja alas. Kujan päästä toisen kujan päähän:

Bar Pepa on kylän sydän

Mielestäni Comares oli koko Andalucian reissun upein kylä!! Comareksen ydin on baari, Bar Pepa. Ajattelin, että ehkä tämä olisi se kohta, jossa nautin kaakaon ja churrot aamupalaksi. Rehellisyyden nimissä mikään paikka ei myöskään ollut auki. Juuri baarin avauduttua sain eteeni järkyttävän ison kasan churroja sekä ehkä ihanimman kaakaon koskaan, samettisen paksun, lämpimän suklaa”vanukkaan”

Benarmargosa – tyypillinen maalaiskylä rusinatien varrella

Benarmagosa on jo ensimmäinen isompi kylä Comareksesta Torre del Marin suuntaan rusinatietä (Ruta de la Pasa) pitkin ajaessa. Vuorilta on reippaasti laskettu alaspäin (enää 96 metriä merenpinnasta) ja matkalle on jäänyt paljon vuoristotiloja.

Bemarmagosa on edelleen valkoinen kylä, mutta vähän (tai aika paljonkin) nuhjuinen – poislukien päätien varrella olevat kaksi aukiota rakennuksineen.


Kyläkeskuksessa istuskelee sunnuntaipäivänä herttaisia kylänukkoja. Huoltoaseman viereisellä kaupungintalon aukiolla on myös viisikymppisten miesten porukka, joko päihdeongelmaisia tai raskaan työn raatajia, joilla vähän pitkäksi juhliminen venynyt. Yksi tuli paikalle varmuudella autolla.

Ajoin Benamargosa kautta suoraan Torre de Mariin, mutta jos minulla olisi ollut aikaa, niin olisin ajanut koko rusinatien ja pysähtynyt sen varrella olevissa muissakin kylissä (Cutar, El Borge, Almachar). Tämä alue on tunnettu viinitarha-alue. Alueella on erinomaiset olosuhteet viljelyyn ja turistille tämä tarkoittaa myös ajoa läpi vehreiden maastojen. Myös lokakuussa pitkän kuuman kesäkauden jälkeen. Tämän alueen viini on tunnettu, makea ”moscatel” viini. Alueella viljellään erityisesti myös oliiveita sekä manteleita.

Miksi mielestäsi nämä kylät ei ole saanut samanlaista suosiota kuin muut Andalucian valkoiset kylät? Mikä Malagan alueen vuoristokylä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen, ei ehkä Comares?

20 kommenttia

  • Aila ja Juha

    Meillä on sama kokemus tuosta Comaresin kylästä. Ei siellä ollut ketään. Turisti-info oli auki, kun menimme sinne ja infon tädillä oli meille aikaa puolisen tuntia näyttää, missä kaikkialla voisimme kävellä. Me vaeltelimmekin sitten myös kylän reunoja pitkin ja olemme edelleenkin sitä mieltä, että kylä on yksi parhaita Andalusiassa. Niitä jalanjälkiäkin oli kiva seurata ja pysähdellä katsomaan paikan historiaa.

    • kodinvaihtaja

      Nuo opaskyltit olivat vielä niin söpöjä, ei mitä tahansa opaskylttejä. Toki itse juoksentelin läpi vähän nopsasti sen jälkeen kun ensimmäistä yritin kääntää espanjasta huonolla menestyksellä

  • Emilia/Merkintöjä maailmasta

    Ihanaa vuoristokyläfiilistelyä aamun parhaina tunteina! Merkkasin tän itselleni ylös tulevia Espanjan reissuja varten, joten kiitos vinkistä 🙂 Kiva kuulla tällaisista kylistä, joissa ei ole ruuhkaa.

  • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

    Minä en olisi huomannut Comareksessa mitään arabivaikutteita(ainakin postauksen kuvissa), jos et olisi maininnut asiasta. Toki, arabia ei ole kauttaaltaan yhtenäinen kulttuurialue, joten tyylejä on lukuisia. Itse odotin pyöreitä minareetti-tyyppisiä torneja, tietynlaisia oviaukkoja ja turkoosia mosaiikkia.
    Kylät tosin vaikuttavat hyvin kauniilta, ja charmia lisää niiden historiallinen perinne.

    • kodinvaihtaja

      Hyvä, jos sain osan tunnelmasta välitettyä. Jotkut paikat kolahtavat enemmän kuin toiset. Uskon kuitenkin, että kotiutuisin paikkaan kuin paikkaan.

  • Pirkko / Meriharakka

    Tuolla Espanjan rannikolla (rannikoilla) taitaa oleilla niin monta suomalaista (matkabloggaajaakin), että viikko toisensa jälkeen tulee lukeneeksi juttuja aina ”uusista” ja ”uusista” pienistä espanjalaiskylistä. Tästä voinee päätellä, että kauniita pieniä kyliä tuolla on riittämiin! Lyhyemmällä reissulla tapaa yleensä pistäytyä isommissa kaupungeissa tai niissä kaikkein tunnetuimmissa.
    Mutta niinhän tuo on kaikkialla, että jos asetut jonnekin pitemmäksi aikaa ja olet jo ehtinyt ”päällimmäiset” paikat koluta, niin aina löytyy lisää ja lisää … Itse tapaamme tuossa vaiheessa jo vaihtaa maisemaa 🙂

    • kodinvaihtaja

      Alkoi tällä reissulla jo vähän tuntua, että Espanja on nähty. Ei siis oikeasti nähty, mutta maailmassa on niin paljon erilaisia hienoja paikkoja, että pitäisi päästä niitä myös kokemaan

    • kodinvaihtaja

      Sijainti on varmasti osasyy, esim Mijas on ihan Fuengirolan kyljessä. Vuoristokylistä osa hankalasti saavutettavissa. Ja majoituskapasiteeetti ohjaa. Mutta varmasti tunnelmalla on iso syy. Se onkin sitten vähän mystisempi juttu😉

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *