Kansallispuistot,  Lappi,  perheloma,  Suomi,  Vaellus

Riisitunturi, Rukan Valtavaara ja Pieni Karhunkierros talvipukimissa

Tässä blogipostauksessa esittelen neljä päiväpatikointireittiä, jotka ovat toteutettavissa myös talvisin. Muista olla yhteydessä kyseisen kansallispuiston (Oulangan tai Riisitunturin) vierailijakeskukseen tai tarkista puiston facesivuilta reitin kunto (lumen määrä) mennessäsi puistoon.

Winter Wonderland, Riisitunturi, Riisin Rietas 11 km

Todellinen Winter Wonderland löytyy Riisitunturilta talvella, ne tykkylumipuut, aah… En yhtään ihmettele, että Suomesta maailmalle leviävät talvikuvat ovat nimenomaa Riisitunturilta. Olimme Riisitunturilla jouluna ja vaikka joulukuu oli silloin hyvin vähäluminen (mm. pääsimme vaeltamaan Riisin Riettaan 11 km ilman lumikenkiä, ihan normikengillä), niin tykyt olivat upeat. Mutta älä mene Riisitunturille kesäaikaan, ne saman puut ovat järkyttävän näköisiä. Tai jos menet, niin käy ensin lumettomaan vuodenaikaan ja vasta sitten talvella. Minä kävin toisin päin. Tästä linkistä voit lukea kesäkokemuksista Riisitunturilta ja Karhunkierrokselta. 

Tässä kuvia todellisesta talviparatiisista:

Riisitunturin on siitä ihana kansallispuisto, että parkkipaikalta ei tarvitse kävellä kuin muutama sata metriä ja olet upeimmilla tykkylumimaisemilla. Sanoisinkin, että vajaan viiden kilometrin mittaisella Riisin Rääpäisyllä on uniikeimmat näköalat ja tämä menee jopa runsaslumisimpanakin talvena pääsääntöisesti talvikengillä, sillä Riisitunturi on niin suosittu. Tarkista toki puiston Facebook sivuilta ajankohtainen tilanne. 11 km mittainen Riisin Rietas kulkee samoja reittejä ja erkanee sitten syvemmälle metsämaisemiin ja astetta vaativampaan tunturi/vaaramaisemiin.  Talviaikaan Rietasta voi jo kutsua vaellukseksi, sen verran jyrkkyyseroja oli ja ihan pienten lasten kanssa en talviaikaa lähtisi tälle reitille(meidän pienin oli 12v). On hyvä huomioida päivän pituus, sillä lähdimme vaelluksille tyypillisesti niin, että olimme juuri aamun sarastaessa polun alkupäässä, jotta pimeä ei yllätä. Riisitunturilla koimmekin upeimman aurinko-osuuden vasta syvemmällä metsäosuudella. Toisaalta aamun täysivalkoisuus ja ns. siniset hetket ovat nekin upeita. Nämä on kaikki hyvä kokea.

Kiutaköngäs, 2 km, -20C

Aatonaattona teimme parinkymmenen asteen pakkasessa vain kahden kilsan lenkin Kiutakönkäälle. Olisi mennyt pidempikin, jotenkin tuntui leudolta. Oulangan luontokeskuksesta lähtee 1 km pituinen helppokulkuinen polku, joka polveilee pitkin joen vartta ja päätyy Kiutakönkäälle. Kiutaköngästä kehutaan Suomen upeimmaksi vesiputoukseksi. No, se on upea, mutta mielestäni Lemmenjoen Ravadasköngäs voittaa. Niissä on todella paljon samaa, vesi kulkee rotkomaisen uoman, hiidenkirnun kautta. Kiutakönkäästä tekee uniikin kuitenkin sen jyrkän kallioseinämän tiilenpunainen väri. Tämä väri tulee dolomiittikivestä. Toinen kallio taas on kvartsiittiä. Tämä kivilajien moninaisuus tekee Kiutakönkäästä todella ainutlaatuisen kohteen Pohjoismaissa.

Valtavaaran lenkki, 6 km jouluaattona, -15 C

Vietimme jouluaattoa aatonaattona, jolloin oli inan kylmempi. Aattona pakkanen oli leudompaa ja suuntasimme Rukan Valtavaaralle. Näin voi tehdä, kun on jo isommat lapset (ei pukki/lahjahässäkkää)ja ollaan koko perheenä matkassa. Rukan Valtavaaran talviaikaan tehtävä rengasreitti on 5,5 km pitkä. Lähtöpiste on Saaruan pysäköintialue, Itä-Rukalla, osoite on Ahon-Jussintie 7. Pysäköintialueen lähellä näet viitat ja lähdet nousemaan heti polkua ylöspäin. Reitti nousee huipulle palovartijan mökille ja on ehdottomasti must-see reitti jokaiselle Rukan kävijälle. Reitti on paitsi mukava ja sopivasti hien nostava. Ja huipulta on myös upeat näköalat. Paitsi meille päivä oli melko pilvinen, joten emme nähneet kauas. Mutta kuten kuvista näet, niin kaikki rakennukset olivat lumihuurussa ja lumella koristellut. Upeaa!

Pieni karhunkierros, 12 km joulupäivänä, -7 C

Pieni karhunkierros on jokaisen suomalaisen kerran elämässä kohde, tähän vahvasti kannustan. Jos mahdollista, niin kulje se useampana vuodenaikana, reitin maisema elää vuodenajan mukaan. Reitti on kohtalalaisen vaativa, joten huonojalkaisille se ei valitettavasti ole. Onneksi moneen reitin paikkaan pääsee ryhmämatkan mukana käväisemään ja ei tarvitse mennä koko reittiä saadakseen kokemuksen upeasta Oulangasta. Pieni karhunkierros on todellinen maisemareitti. Talviaikaan reittiä suositellaan kuljettavan  vastapäivään (portaat helpompi nousta ylös): Juuma – Myllykoski – Jyrävä – Harrisuvanto – Kallioportti – Myllykoski – Juuma.

Heti reitin alkuosassa saa kokea elämyksen, kun Kitkajoen yli kuljetaan Niskakosken riippusiltaa pitkin. Myllykosken mylly on nykyisellään päivätupa, mutta se on rakennettu vuonna 1926 ja toiminut vielä 1948. Jyrävä kuohui voimakkaasti joulukuussa. Toki osa koskesta oli jäässä ja kuohut puskivat ylitse ja lävitse. Kaikenkaikkiaan Jyrävässä kosken putous on 9 m korkea. Kosken lähellä on Siilastuvan autiotupa. Se kuuluu sarjassamme autiotupiin, jotka ovat niin upealla sijainnilla, että vähänkö olisi ihana yöpyä. Jyrävässä kuuntelimme kielten sekamelskaa ja puhuimme meksikolaisen pariskunnan kanssa, joka oli ryhmämatkalla Suomessa. Jos tämä on elämys suomalaisellekin, niin vallan on heille!!!

Harrisuvannon kohdalla on toinen riippusilta ja sitten onkin kova nousu, alhaalta laaksosta noustaan kuulemma sata metriä ylöspäin. Tässä kohdassa maisemat ovat niin upeat, että ei tunnu missään. Ylhäältä on huikeat näköalat ja sitten taas Myllykosken riippusillan kautta takaisin Juuman parkkipaikalle.

Onko Rukan alueella/lähistöllä vielä jokin muu talviaikaan tehtävä päivävaellus/lumikenkäreitti, jota suosittelisit?

5 kommenttia

    • kodinvaihtaja

      Tää oli ihan mun unelmien joulu. Kaikki muutkin nauttivat, mutta moni meistä kyllä kaipasi vähän perinteistä menoa myös.

  • Elina / elinanmatkalaukussa

    Just pohjoisesta pois tullessa totesin puolisolle, että tässä tulee pian taas pitkä ajanjakso kun ei päästä patikoimaan, kun tulee talvi (eikä hiihtäjiä olla). Jotenkin oon aatellut, et jos johonkin lähtee talvella patikoimaan, niin se on lumihangessa rämpimistä mutta näistä sai kyllä erilaisen kuvan, pääsee siis ihan tavallisilla kengillä kiertämään jopa karhunkierroksen! Vähänkö kiva! Olishan se kivaa kiertää ja patikoida talvellakin enemmän, tietää vaan missä on aukiolevat patikkareitit 🙂 Kiitos tästä talvi-inspiraatiosta ja aivan mahtavilta näyttää nuo tykkylumimaisemat!

    • kodinvaihtaja

      Varmasti niin vuodesta kiinni. Paikalliselta luontokeskukselta kannattaa aina tarkistaa. Mutta Riisin Rääpäisy varma, sinne pääsee ”aina” kengillä. Kävijöitä siellä niin hurjasti. Meillä oli tuuria säiden suhteen, tykyt putoaa päivässä, jos tuulee 🙁

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *