Baleaarit,  Espanja,  Eurooppa,  Saaristo

Palma, Mallorcan pääkaupunki on kuin Barcelona Espanjassa -onko?

Baleaarit ovat neljä Espanjalle kuuluvaa itsehallinnon omaavaa saarta – Mallorca, Menorca, Ibiza ja Formentera. Alueen pääkaupunki on Mallorcan Palma de Mallorca. Saariryhmillä asuu noin 1,1 miljoonaa asukasta ja heistä vajaa 900 000 Mallorcalla. Voikin siis sanoa, että Palma on saariryhmän ainut kaupunki. Mallorcalla on kaikille kaikkea. Se on suurin ja monipuolisin Baleaarien saarista. Ibizan ja Mallorcan välimatkasta kertoo lentoaika 45 min.

Mallorcan pääkaupunkia Palmaa kuvastaa se, että sinne matkustaa lentokentältä vain vartin. Pääkaupunki on helposti saavutettavissa siis. Yleisimminkin Mallorca on historiassa ollut kauttakulkumaa keskeisen välimerellisen sijainnin vuoksi. Esim. foinikialaiset ja kreikkalaiset ovat kulkenee Mallorcan kautta kohti islamilaista maailmaa.

Yllä oleva Plaça d’Espanya on ehkä se Barcelona-fiilis Palmassa. Aukiolla on  suihkulähde, mahdollisuus istua varjossa puistonpenkeillä Jaume ensimmäisen  patsaan vieressä. Aukion ympärillä on paljon kahviloita ja pikaruokapaikkoja – tuntuu rauhalliselta vaikka vieressä on vilkas tie ja toiselta puolelta tietä lähtevät kaikki alueen pitkän linjan bussit. Aukio ohjautuu kulkija myös kohti vanhan kaupungin katuja.

Palma de Mallorcan vanha kaupunki on oikeasti vanha

Palma de  Mallorcan sanotaan olevan Baleaarien vastine Barcelonalle. Itse olin kaupungissa puoli päivää ja Palma ei vakuuttanut.

Jotenkin vanha kaupunki on vanha. Se on tunkkaisen värinen. Kalkkikiven keltaisia kaikki rakennukset. Kapeita teitä korkeiden rakennusten välissä. Vähän huonokuntoisiakin rakennukset. Ei edes kukkia missään, paikalliset eivät näistä näytä perustavan naapurisaari Ibizan pääkaupungin Eivissan vanhan kaupungin asukkaiden tavoin.

Specialiteetti tuntui olevan vanhan kaupungin arkkitehtuurin kuuluvat puiset ikkunaulokkeet kivirakennuksissa. Siirtymät vanhassa kaupungissa kestävät kauan, vaikka etäisyydet eivät ole pitkiä. Vanha kaupunki on  sokkeloinen, kuin labyrintti.


Palmassa upeaa on ainoastaan sen maamerkit: katedraali ja viereinen palatsi

Palman katedraali on 1200-luvulta (valmistui 1600-luvulla). Katalaanin  kielellä  sen nimi on La Seun ja katedraalin vieressä on goottilaistyylinen Almudainan palatsi. Nämä ovat ihan vanhan kaupungin reuna-alueilla, meren äärellä.

Palman katedraali on yksi maailman suurimmista katolisista katedraaleista. Ystäväni, joka oli samanaikaisesti Pariisissa lähetti ihan vastaavan kuvan kuin mitä minä olin juuri ottanut katedraalista. Vaikka nämä katedraalit ovat meille eksoottisia, niin lopulta tietyistä kuvakulmista (minä otin läheltä kohti taivasta) niiden kopioita löytyy eripuolilta Eurooppaa.

Katedraali ja vieressä oleva Almudainan palatsi ovat niin iso kokonaisuus, että niistä pitää ottaa kuvat kaukaa. Kirkon aukioloajat olivat suppeat, sulki klo 14. Tästä syystä sisätilojen massiivisuus ja lasimaalaukset jäivät näkemättä.

Katalonialainen arkkitehti Gaudi suunnitteli osan katedraalin sisätiloista 1900-luvun alkupuolella – tässä kohtaa vertaus Barcelonaan ainakin osuu kohdalleen.

Katedraalin terassilta kuulemma on hyvät näköalat. Tämän tähden voisi vähintään mennä katedraaliin.

Itse näin eräässä esitteessä hienon kuvan kirkon kupolista. Kyseessä on Santa Eulalia de Ciutat de Mallorcan kirkko. Pääsymaksu kirkkoon oli 5€ Ja sisälsi kirkon torniin kiipeämisen. 70 askelmaa korkeammalta ”tornissa” totesimme, että eihän  täältä näe kuin rumia kattoterasseja ja muutoinkin ylätasanne oli rempan vallassa. Itse kirkko oli kyllä kaunis.

Palma, Mallorcan Barcelona. Mitä mieltä tästä vertauksesta olen? Toki Palma on Mallorcan ainut kaupunkimainen kaupunki, laajat shoppailumahdollisuudet, ravintolatarjonnassa kaikki kansainväliset keittiöt edustettuina jne. Muuten vertaus Barcelonaan ontuu.

Jotenkin kaupungista jäi mitäänsanomaton vaikutelma. Yleisesti koen kaikki maailman kohteet upeina ja uniikkeina, siksi tuntuu rankalta sanoa Palmaa mitäänsanomattomaksi. Lisäksi kodinvaihtoystävämme on monen sukupolven palmalainen ja hän kehui kotikaupunkiaan vuolaasti…

Oletko käynyt Palmassa, kokemuksesi?

18 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *