Päivävaellukset Tromssan ympäristössä kaikenkuntoisille
Tromssa on upea kaupunki sinällään, mutta olin kerrassaan ällistynyt sitä ympäröivien lyhyiden päivävaellusten määrästä. Sinun ei tarvitse mennä Senjalle asti, jää ensin valloittamaan Tromssan ympäristö! Näistä päivävaelluksista löydät itsellesi sopivat olet sitten huippukuntoinen tai kuljet lasten kanssa, Floya sopii myös liikuntaesteisille.
Brosmetinden (525 m), kesto edestakaisin 1h 15min, helppo ura/sykettä nostava
Jos ehdit käydä valloittaa vain yhden vuoren, niin se voisi olla tämä?! Koko vaelluksen ajan näet upeita maisemia. Ja maisemat alkavat jo automatkalla Tromssasta lähtöpisteeseen (löytyy Google mapsistä Brosmetinden trail head), kyseessä saattaa olla Tromssan alueen upein maisema Tomvikin suuntaan. Matkalla myös Grotfjord beach .
Kaiken kruunaa käsittämättömän upea näky Brosmetindenin huipulta!!! Toki itse näimme vain pilviä😜😂. Pilvet jäivät alas vuonoon ja pilvien keskeltä näimme ison laivan vuonossa.
Brosmentindenin huipun näkee jo parkkipaikalta. Tämä reitti on hyvin merkitty, tai Norjan tapaan hyvä ura maassa, älä hämäänny siitä, että lähtöpisteen kyltissä ei lue Brosmetinden. Parkkipaikka ilmainen.
Fløya (671 m), 1h, hyvät portaat, sykettä nostattava/ helppo
Floyan huiputus on se huiputus, jonka kaikki tietävät Tromssasta. Se on must see ja helposti saavutettavissa neljässä minuutissa kaapelihissillä, mutta luonnollisesti mahdollista myös kuntoilla portaat ylös.
Portaat löytyvät kaapelihissin vasemmalta puolelta ja alkavat Floyvegeniltä (seuraa opasteita). Sherpaportaat ovat jyrkemmät kuin oikealla puolella oleva polku. Huippu olisi the paikka nauttia keskiyön auringosta ja ihailla sekä Tromssan kaupunkia että Kvaloyan saarta. Toki pitää huomioida, että kaapelihissi ei kulje enää puolenyön jälkeen. Myös lähistön ilmaisella parkkipaikalla eli Jäämerenkappelin parkkipaikalla on parkkeeraus kielletty klo 23 jälkeen. Mielestäni näkymät ovat paremmat sherpaportailta kuin ihan ylhäältä. Ylhäältä kaupunki on liian suuri.
Nattmålsfjellet (297 m), alle 1h, erittäin helppo
Nattmålsfjellet on Kvaloyan saarella ja sieltä on hieno näkymä Ersfjordin suuntaan. Illalla aurinko paistoi suoraan vuonolta, joten ehkä menisin päivemmällä. Aamu taas usein kokemukseni mukaan vierailumme aikaan heinäkuussa sumuinen, joten aamulla saa ihan rauhassa nukkua pidempään.
Reitille pääsee kahdesta suunnasta, mutta vähemmän jyrkkä reitti alkaa Kattfjordeidetistä (voidaan kutsua myös Nattmålsfjelletiksi). Tässä koordinaatit parkkipaikalle, 69.672173,18.619602 , reitti lähtee tien toiselta puolen.
Taas ei mitään kylttiä missään, mutta älä hämäänny vaan kulje vain puolisen tuntia uraa pitkin ja olet huipulla. Jos sinulla ei aikaa kaikkiin esittelemiini vaelluksiin, niin tämän suosittelen jättämään välistä.
Ørnfløya (150 m), todella helppo, 1h
Ørnfløyan kipuamisen voi yhdistää helposti Hillesoytoppenin huiputukseen. Näet osin samat, mielestäni koko Kvaloyan upeimmat maisemat eri suunnista näillä kahdella huiputuksella. Huipulta näkee Sommaroyn ja Hillesoyn sekä Senjan saaren ja Håjan. Tätä norjalaiset ei edes kutsu vuoren valloitukseksi vaan kukkulaksi. Tämä ei ole jyrkkä, ehkä helpoin kaikista näistä esittelemistäni vaelluksista. Ylhäältä on upeat siltanäkymät. Huipulta voi laskeutua myös jäämeren rannalle uimaan.
Alkuosa on märkää (heinäkuussa sadejakson jälkeen). Reitti on helppo, joten soveltuu lapsiperheille erittäin hyvin. Vastaan tuli yksi suomalainen lapsiperhe, joka oli kääntynyt ensimmäisen huipun jälkeen. Älä jää siihen, toiselle huipulle meneminen on paljon helpompi juttu kuin mitä näyttää.
Tromssan suunnasta ajetaan Sommaroyta kohden ja kun Sommaroylle käännytään viimeisestä risteyksestä oikealle, niin käänny vasemmalle Brensholmen suuntaan, levikkeet tien reunasta löytyvät tien vasemmalta puolelta noin 100m risteyksen jälkeen ja polku alkaa oikelta puolelta.
Hillesøytoppen (211 m), 1h, rankka kipuaminen
Samoin kuin Ornfloya, tämä on myös kukkula enemmän kuin vuori. Reitti alkaa Hillesoyn nuorisokeskukselta. Google Mapsistä löytyy Hilllesoytoppen trail head, käytännössä ajat melkein niin pitkälle kuin saarella mahdollista. Reitti on hieman jyrkkä, mutta lyhyt. Pitkälti koko matkan kipuamista auttaa köysi, etenkin alastuloa köysi auttoi selvästi. Reitin olisi päässyt kiertämään myös rengasreittinä ja ylhäältä katsoen toinen reitti näytti helpommalta, mutta teinini halusi mahdollisimman pian alas ja suoraan parkkipaikalle, niin sitten mentiin. Sadekelillä en suosittele tätä reittiä ja en ihan pienille/huonojalkaisille myöskään.
Hyvällä säällä täältä on esittelemistäni paikoista upeimmat näkymät (toki Brosmetindenin huipun näkymät eivät alhaalla roikkuvista pilvistä johtuen näkyneet). Alhaalla näkyvää beachiä kutsutaan jopa paratiisiksi. Arktinen hiekkaranta sana kuvaa mielestäni myös ihanasta näitä pikkubeachejä. Sommaroyn saari on vierailun arvoinen, vaikka ei vaeltaa haluaisikaan. Sommaroy tarkoittaa kesän saarta ja sitä se todella on!!! Yksisuuntaisten siltojen yli ajaminen on jo elämys sinällään ja alueella on laaja camping alue sekä hotelli/mökkiyöpyminen on mahdollista. Alueella on monia pikku beachejä ja ihastuttava picnic alue. Kaikille siis löytyy jotain.
Ovatko nämä pikkupatikat sinulle tuttuja? Mitä muita luontokohteita Tromssan lähistöllä tiedät? Niin ja kodinvaihtoperheemme olisi suositellut lisäksi Sortindeniä, mutta sille ei enää aikamme riittänyt. Asuimme ihan Rodtindin juurella, mutta ehkä tämä kukkula oli liian arkinen, perheen koirakävlykukkula, sillä perheen äiti Trude sanoi, että sinne kannattaa vasta mennä, kun muut käyty .
17 kommenttia
Reissu-Jani
Hauska nimi – Sherpaportaat. Näistä taisi olla joku dokumentti missä Nepalista tulleet sherpat niitä kesäisin Norjaan tekivät. Aika raskasta hommaa, mutta hyvän näköistä jälkeä tekevät. Enpä ole Norjassa näissä paikoissa käynyt, ja muutenkin Norjan matka jääneet vähäiseksi. Tänä kesänä oli ajatus että mennään Norjaan, mutta ollaan punaiselta alueelta ja homma jäi siihen — eikä 3000-4000km ajo nyt kiinnostanut.
kodinvaihtaja
Juuri näin. Viime vuoden Lofoottien postauksessa avasinkin, että tosiaan aidot nepalilaiset sherpat ovat eri puolille Norjaa rakentaneet portaita. Nämä portaat olivat kauniisti ympäristöön mukautettu.
kodinvaihtaja
Sherpatrappan nimellä oli kylteissä nämä portaat😍
Terhi
Tromssassa olen käynyt, mutta en vaeltamassa joten ihan mukavahan tuolla olisi vaeltaa. Ainakin maisemat ovat kohdallaan ja kuvat kauniita.
Mari / Kodinvaihtaja
Luulen, että moni muukaan ei ole vaeltanut Tromssassa. Itsekin suunnittelin Senjan vaelluksia kunnes ymmärsin, miten upeita haikkeja on Tromssassakin. Senja jäi seuraavaan kertaan
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Olivat itse asiassa kaikki tuntemattomia minulle. Katsotaan, koskahan sitä tulee itselleni mahdollisuus taas lähteä Norjaan ilman testejä ja/tai karanteeneja. Tosin todennäköisesti tulee seuraavaksi suunnattua eteläisempään Norjaan, vaikka pohjoisessakin olisi upeita ja käymättömiä paikkoja todella paljon.
Mari / Kodinvaihtaja
Nyt korona-aikana tuntui helpommalta mennä pohjoiseen. Ihan vaan ajella autolla, jopa skipata laivaosuus. Norjassa onneksi maisemia riittää kaikkialla!
Sari / matkalla lähelle tai kauas
Ollaan kerran oltu pikavisiitillä Tromsaassa. Viime kesänä oltiin Lofooteilla. Tuntui, että kaikki valitsemamme reitit olivat noita jyrkkiä. Tuolla näytti olevan paljon upeita vaihtoehtoisia reittejä. Hienot maisemat. Ihan tuo usva maisema kin.
Mari / Kodinvaihtaja
Norjan reittejä vaikea arvioda, kun norjalainen helppo voi olla rankka, jos ei mene beachin rantaa😉
EVELIINA / REISSUKUUME
Oi, tässä tuli monta uutta päivävaellusvinkkiä – suurkiitos! 🙂 Muutenkin kiva lukea näistä ei-niin-tunnetuista Norjan kohteista.
Me käytiin viime vuonna patikoimassa monet ”kaikkien käymät” kohteet läpi, rakastuttiin Norjaan palavasti ja viimeistään ensi keväänä mennään taas (koronan salliessa). Tallensin tämän postauksen kirjanmerkkeihin, sillä tulen varmasti hyödyntämään tätä, kun sen aika on 🙂
Mari / Kodinvaihtaja
Ole hyvä. Olen niin rakastunut Norjaan itse, että toivottavasti Senjalle pääsen ensi kesänä!
Asko Leppilampi
Kiitos erinomaisista vaellusvinkeistä. Oli suunnitelmissa lähteä noilla kulmilla ja Lofooteille, mutta korona päätti toisin. Onneksi nämä postaukset säilyvät eivätkä reitit häviä minnekään 🙂 Upeita kuvia! Kiitos!
Mari / Kodinvaihtaja
Kiitos. Ja onneksi Norja säilyy. Nyt oli kyllähiljaista Norjan teillä, ei ruuhkasta tietoakaan.
Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
Kiitos paljon tästä postauksesta, ihana lukea myös hieman helpommista päiväpatikoista ja huiputuksista jyrkempien ja suurempien ohella! 🙂 Nämä vinkit ja tiedot täytyy ehdottomasti ottaa talteen ensi vuoden Norjan matkaa varten, sillä tänä vuonna se jää nyt välistä. Maisemat ovat kyllä niin upeat ja ihanasti pääsee tunnelmoimaan viime vuoden reissua Pohjois-Norjaan näiden näkymien tiimoilta. 🙂 Tällaisia pienempiä päiväpatikointeja olen toivonutkin paljon ja tässä niitä nyt tuli hyvä liuta koluttavaksi!
Mari / Kodinvaihtaja
Lyhyet haikit myös kivoja siitä syystä, että voi lähteä huonommallakin kelillä tsekkaamaan tilanteen (joskus pilvet rakoilevat).
Annemaria/Samppanjaa muovimukista
Kiitos informatiivisesta postauksesta. Talletin sen matkavinkkeihin, sillä ensi kesänä luultavasti suuntaamme Norjaan ja tuo Tromssan alue retkeilyreitteineen kiinnostaisi erityisesti.
Mari / Kodinvaihtaja
Ole hyvä. Tromssa on monipuolinen