Martinique – suurelle yleisölle tuntematon Karibian saari
Martiniquelle matkustaminen ei ollut suunnitelmissani tai edes haaveissani kunnes löysin edulliset lennot Pariisista Martiniquelle tai Guadeloupelle, 250€/henkilö Level halpalentoyhtiön siivillä. Oli vaikea päättää kumpaan saareen mentäisiin ja sitten vain heitin noppaa ja se osui Martiniquelle. Suora lento kesti 8 tuntia. Ja enpä ollut ainut, joka ei osaa Martiniqueta kartalla sijoittaa, sillä yleisin whatapp kommentti ystävältäni oli ”Piti vallan google mapsistä tsekata, missä moinen sijaitsee.”
Martinique on minun mielessäni ensisijaisesti upea vaelluskohde, vaelluksistani, mm. kuvan Mont Peleelle voit lukea lisää tästä.
Martinique on pienten Antillien saari Karibianmerellä. Sillä on rantaviivaa yhteensä 350km ja siellä asuu noin 300 000 ihmistä. Kolumbus ankkuroitui saarelle vuonna 1493 ja Ranskalle saarivaltio siirtyi vuonna 1635. Martinique kuuluu edelleen Ranskaan ja siten siellä on käytössä eurot. Hintataso on aika laille Ranskan tasoa, ehkä kaupoissa hinnat jopa vähän korkeammat johtuen siitä, että saareen tuodaan kaikki elintarvikkeet. Martinique on yksi Karibian turvallisimpia alueita, asukkailla on kohtalaisen hyvä elintaso ja siellä on todella siistiä – joka aamu klo 5 kunnossapidon työntekijät olivat jo hommissaan. Tämä antaisi hyvät lähtökohdat turismille, mutta ongelma on sama kuin ranskankielisissä maissa yleisesti – englantia ei puhuta ja jopa kaikki opaslehtiset yms. ovat vain ranskaksi. Hämmästyttävän vähän mitään muuta kieltä kuin ranskaa kuuli marraskuun lopussa kaduilla puhuttavan. Fort-de-Francessa toki, johon risteilylaivat rantautuvat, mutta ei muualla. Emme kuulleet suomea (tai muita skandinaavisia kieliä) puhuttavan missään koko viikon lomamme aikana ja amerikkalaisiinkaan emme törmänneet – todella uskomatonta.
Jollakin tavalla Martinique on myös kotikutoinen, mitään huippuhienoja ravintoloita tai edes asuinalueita ei osunut silmiimme. Tasokkaan hotellin yhteydessä olevan rantabaarin 10€ maksanut drinkki tarjoiltiin muovimukista (kyseinen rantabaari artikkelin pääkuvassa).. Paikallisten asukkaiden Martinique on turistin silmiin keskiluokkainen: kaikilla hyvin asiat, mutta kellään ei todella hyvin. Mieheni kävi golffaamassa saaren ainoalla golf-kentällä, joka oli 15min ajomatkan päässä kodistamme. Häntä golf-kentän vastaanotossa varoiteltiin, että kenttä ei ole kovin hyväkuntoinen. Hän kuvasikin kenttää melkoiseksi ”kyntöpelloksi”. Saaren beachit ovat kivoja, mutta eivät mitenkään erityisen upeita. Snorklauskoralleja löytyi jopa omalta rannaltamme, Anse Mitanilta, mutta erityisen suosittu snorklauskohde on Anse Dufour, joka on tunnettu kilpikonnistaan. Kävimme rannalla aamuajelulla, mutta jostain syystä olimme jättäneet uintikassin kotiin. No eikö juuri sinä hetkenä ollut kalastajat heittäneet kalajätteitä mereen ja kilpikonnat olivat niitä syömässä snorklaajien ilona. No saimme ihastella snorklaajien iloisia ilmeitä.
Fort-de-Franceen menimme lautalla. Lauttamatka kestää 30min (menisi nopeammin, mutta poikkeaa myös toisella rannalla) ja menopaluumatka maksoi kymmenisen euroa. Pääkaupunkiin ei suositella mentävän omalla autolla vaan mieluusti lautalla ja meille se muutoinkin oli itsestään selvyys, sillä Anse Mitan beachiltä lähtevä lautta sijaitsi vain 100m asunnostamme. Menimme aamun ensimmäisellä lautalla ennen kuutta, joten lautalla oli lähinnä työmatkalaisia sekä muutama vastarannalle lenkille menijä. Ajattelimmekin heti, että ei mitenkään huono idea, mutta lopulta meille riitti vaihtelevia lenkkimaastoja ihan omalla rannallamme. Martiniquella ei ole ainakaan meidän majapaikkamme lähellä ollut helppoa lenkkeillä, sillä vain taajaman yhteydessä on
tien yhteydessä pieni jalkakäytäväosuus ja meren rantaakaan ei pääse juoksemaan kuin vain beachin kohdalta, sitten yksityisasutukset valtaavat jo ranta-alueen. Toisaalta turvallista on kuitenkin niin lenkkeillä kuin ajaakin. Ranskalle tyypillisesti liikenneympyröitä on kaikkialla ja koko ajan, joten autot ajavat hiljaa. Tämä on hyvä huomioida myös matkatessa, matkaan menee enemmän aikaa.
Kuvatunnelmia Fort-de-Francesta:
Jardin de Balata – Balatan Kasvitieteellinen puutarha on todella upea. Se sijaitsee 10 km päässä pääkaupungista Fort de Francesta ja on 3 hehtaarin suuruinen. Se on yksityisesti omistettu puutarha, jonka Jean-Philippe Thoze perusti vuonna 1982. Puutarhassa on 3000 erilaista trooppista kasvia eri puolilta maailmaa ja jopa 300 erilaista palmua.
Puutarha on käsittämättömän upeasti hoidettu ja perustaja ei ole istuttanut kasveja ns. kasvitieteellisesti oikeaan järjestykseen (samansukuiset kasvit vierekkäin) vaan nimenomaan esteettisestä näkökulmasta. Pääsylipun hintaan kuuluu audioesittely, jossa kivalla tavalla kerrotaan puutarhan historiasta. Puutarhassa on upeita näköalapaikkoja ja myös riippusiltatyyppinen kävelyalue yläilmoissa.
Balatan puutarhan vieressä on hyvä ravintola, jossa kohtuuhintaan sai todella maistuvaa ruokaa. Musiikkina toimi alueen linnut, se oli ilmainen lisä. Toki linnut kävivät myös nokkimassa tyhjistä pöydistä ruuantähteet ennen kuin tarjoilijat ehtivät puhdistaa pöydän. Kuulostaa ehkä pahemmalta kuin olikaan, itse näin tilanteen hieman herttaisenakin, kyseessä oli kuitenkin pikkulinnut, ei pulut. Itse otin kreolilaisen menun, jota voin lämpimästi suositella.
Koko Balatan alue on upea, vehreän vihreä. Jotenkin veikkaan, että alueella sataa enemmän kuin muualla Martiniquella. Balatan alueella on myös upea kirkko, Sacre Coeur de Balata.
3 kommenttia
Pirkko / Meriharakka
Hah hah … jos tähän voisi liittää kuvan, niin liittäisin joskus netistä talteen ottamani kuvan, jossa oli ”tutkittu” ihmisten syötä matkustaa jonnekin ja kärjessä oli tietysti ”Cheap Flights 85%” 🙂
No ehkä me olemme tosi poikkeuksia kun käymme maita läpi systemaattisesti. Karibian alueella olemme toistaiseksi selättäneet itsenäiset valtiot Dominikaanista tasavaltaa ja Haitia lukuunottamatta ja osan näistä ”alusmaistakin”, viimeksi ABC-saaria. Martinique on vielä käymättä, tuon ”vaan alusmaa” statuksen takia, mutta ehkä jos joskus vielä risteilemme, jos risteily sattuisi sinne osumaan. Tuskin tarkoitukselliseksi sinne lähtisimme kuitenkaan.
Paratiisireportteri
Hauskaa, että kodinvaihtaja löysi kodin myös Martiniquelta! Eli tarjontaa on kaiketi ympäri maailmaa. Ja eikös se olekin juuri parasta, että tulee asuttua paikallisissa kodeissa vähän erikoisemmissa ja vähemmän kuuluisissa ja kolutuissa kohteissa. Se on elämää, ei pelkästään matkustelua.
Mari