Mansaaret,  Moottoripyöräily,  Saaristo,  Vaellus

Mansaaren ajot, Red Arrows ja vaellusta

Mansaaret sijaitsee Irlanninmeressä, Irlannin, Skotlannin ja Englannin välissä. Mansaarten ajot, Isle of Man TT (Tourist Trophy) on maailmankuulu vuodesta 1907 ajettu maailman vanhin moottoripyöräkilpailu. 

60,7 km (37 mailia) pitkä reitti on surullisenkuuluisa vaarallisuudestaan: 156 kuolonuhria  vuosina 1907-2023. Reitti kulkee pitkin julkisia teitä, jotka suljetaan kilpailun ajaksi. 

Kun katselimme illalla koostetta netistä, niin eikö kuvaan päässyt myös aidan reunalla roikkunut 18-vuotiaamme!


Koko saari elää kisaviikon kisojen ehdoilla. Kun yhtenä päivänä satoi – kisat siirrettiin aamusta iltaan. Noin vain. Kisaradan varrella asuvat pääsee kodistaan pois vain kun tie auki. No varmasti tällä siirrolla säästettiin pari ihmishenkeä.

Reitti kulkee kaupungista toiseen ja myös vuoristotietä. Reitillä on useita vaarallisia mutkia ja katsojat ovat myös osittain vaarallisissa kohdissa. Alla olevissa kuvissa ”peruskatsomoita”.


Itse asiassa juuri viimevuodesta suljettiin katsojilta kodinvaihtokotimme edustasta pätkä pyörätietä, sillä eräs moottoripyöräilijä oli melkein lentänyt heidän autotallin katolle. Alla olevassa kohdassa on koko reitti ja meidän kodin takana oleva kaarre on nuolella merkitty Signpost Corner.


Paras kuvakulma löytyi takapihamme aidan päältä! Artikkelin pääkuva on otettu tältä aitiopaikalta


Käytännössä meiltä käveli minuutin pari toiseen hyvään mutkaan katselemaan. Reitin varrella on sekä ilmaispaikkoja että vapaaehtoiseen lahjoitukseen perustuvia katsomoita. Alla olevassa kuvassa minä katsomassa suosikkejani eli sivuvaunullisia moottoripyöriä.


Kisan lähtö/maalialueella on myös ohjelmaa. Siellä on reitin ainoat maksulliset katsomot.


Kisojen taukopäivänä ajoimme kisareitin lävitse ja hämmästelimme oikeasti sitä, miten heppoisia ja vähän suojavalleja oli.


Kisassa ajetaan oikeasti lujaa.  Kierrosennätys on vuodelta 2023. Peter Hickman ajoi kierroksen ajassa 16 minuuttia ja 36.115 sekunttia. Keskimääräinen  nopeus on noin 219,979 km/h!!!

Michael Dunlopilla (tämän artikkelin pääkuvassa) on  27 voittoa Mansaarten ajosta. Hän siis voitti useampia sarjoja tänäkin vuonna (2024).

Dublopin suku on hallinnut Mansaarten ajoja ennenkin, myös isä, setä ja veli ovat olleet palkintopallilla. Valitettavasti he kaikki ovat myös menehtyneet kisassa😥

Mansaarten ajot ovat moottoriurheilun yksi arvostetuimmista ja legendaarisimmista tapahtumista. Ja minä, joka en tiedä moottoripyöristä mitään, olen täällä. Tämä oli perheemme 18-vuotiaan motoristin toivematka – ja kun löysimme kodinvaihdon, niin se oli sillä sinetöity. Mukaan lähti myös toinen motoristi synttärireissulleen!

Mansaarilla on majoitusta todella vähän. Ja majoitukset hinnoissa, alla oleva glamping majoitus olisi puoli vuotta ennen kisoja maksanut 300€/2hlöä/yö…


Hämmennyin myös nähdessäni todella pieniä motoristeja. Alla olevassa kuvassa arviolta kolmevuotias kytkettynä turvavöillä motoristi-isäänsä.🫶🤷‍♀️


Mansaarelaisten identiteettiä kuvaa sen symboli ”triskelion”

Triskelion on kolmesta jalasta koostuva kuvio. Symbolia on käytetty monissa eri kulttuureissa, esim. Sisiliassa. Kolmijalkaisessa kuviossa jalat edustavat voimaa, ketteryyttä ja vakautta. Kolme kuvaa erilaisia kolminaisuuksia, kuten maata, merta ja taivasta tai menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta.


Toinen Mansaarten identiteettiin vahvasti kuuluva asia on englannin ohella puhuttu paikallinen mannin kieli. Manxin kieli kuuluu kelttiläisiin kieliin ja on samankaltainen kieli kuin irlanti ja skottien gael. Kieltä opetetaan nykyään koulussa , kylttejä on manniksi yms. Kieli oli vähällä kuolla sukupuuttoon, mutta sen elvytys on käynnissä.

Kolme erilaista vaellusta Mansaarilla

Mansaaret ei ole suosittu vaelluskohde, mutta kyllä sieltäkin löytää mukavia päivävaelluksia.

Groudle Glen, 2,5 h

Groudle Glen on kaunis vaellusalue lähellä Douglasia. Asuimme lähtöpisteeltä reilun kilometrin päässä, joten tälle reitille pääsimme ihan jalkapatikassa. Löytyy Alltrails Appistä.

Alkureitti kulkee pääosin metsän siimeksessä joen/puron reunustaa vesiratasmyllyn kautta aina   historialliselle Groudle Glen junasemalle sekä rannalle. Polku on viehättävä. Juna kulki vain kahdesti viikossa – ei vaelluspäivänäni.


Loppumatka reitistä kulkee meren rantaa, ensin tien reunaa ja lopulta alemmaksi rantaa. Dramaattisiakin näkymiä.


Aivan loppumatka kulkee Onchan puiston kautta Douglasin rantapromenadille.

Dhoon Glen, 1 h

Dhoon Glenin asemalta lähtee mitä ihanin vaelluspolku meren rannalle. Lähtöpisteeseen pääsee junalla, bussilla tai autolla. Kaunis polku kulkee puron solinaa kuunnellen metsän siimeksessä. Sopivasti vaihtelua, ylös- ja alaspäin kävelyä. Ei liiaksi.

Meren rannalla on mielettömän upeita meren hiomia kiviä – niillä pystyi heittelemään leipiä, niin tasaisia olivat. 


Dhoon on kahdessa tasossa oleva 130 jalan (40 m) korkuinen, Mansaarten korkein vesiputous. Koko perheelle soveltuva 3,5 km:n eli tunnin kestävä vaellus. 


North Barrule & Clash Our, 4,5 h

North Barrule & Clash Our on 13 km ympyräreitti Ramseyn lähellä. Reitillä on nousua 559 metriä, ei mitenkään kohtuuttomasti, mutta sen verran, että näkymät ovat hyvät! Ja hiki on taattu.


Reitin arvioidaan kestävän 4 h ja 15 minuuttia, meillä kesti taukoineen vartin pidempään. Alkureitistä oli käytännössä tunti nousua, seuraava 1,5 tuntia vuorotellen nousua ja laskua. 


Huipulta seurasimme hetken Mansaarten ajoja. Meillä oli huippupaikat ja ei muita ”häiritsemässä” koko reitillä. Jos kuvasta ei erota sivuvaunullista moottoripyörää, niin erottaa helikopterin.


Tämän jälkeen loppumatka loivaa laskua. Loppuosassa tuli All Trails appi tarpeen, ei niin mitään merkintöjä ja osassa matkaa ei polkuakaan vaan epätasaisilla ruohikkoalueilla hyppelyä. Ihan lopuksi kivikkometsäautotietä.


Pohdimme sitä miten rankkaa elämä on edellisillä sukupolvilla ollut. Ja siitä huolimatta he vielä ovat pystyttäneet kiviaitoja. Meidän näkökulmasta keskelle ei mitään ja ihan turhan tähden. 

Lopussa oli myös vähän samanlaista kasvillisuutta kuin Suomen saaristossa – saaristoahan Mansaaretkin on.


Kisaviikon kruunasi Red Arrows taitolentonäytös. Red Arrows on Iso-Britannian Kuninkaallisten ilmavoimien (RAF) taitolentoryhmä. Tämä vuonna 1964 perustettu ryhmä on yksi maailman arvostetuimmista ja tunnetuimmista taitolentoryhmistä. Mieletöntä taitoa yhdeksän hävittäjän johdolla!


Vaellukset vai moottoripyöräkisat vai molemmat? Kummat näistä vai kaikki kuuluisi lomaasi?

Jos kiinnostuit lukemaan lisää Brittien kohteista, klikkaa tästä muihin artikkeleihin.

Seuraathan minua myös Instagramissa https://www.instagram.com/maailmakotina ja Facebookissa www.facebook.com/maailmakotina.

2 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Esimieheni reilun kemmenen vuoden takaa kävi katsomassa vuosittain noita kisoja, ja puhui niistä varsin paljon. Olisihan se kiva joskus noita itsekin käydä seuraamassa. Patikoinnit yleensä on enemmän ”lähellä sydäntä”, mutta mikä ettei, kyllä moottoripyöräkisat voisi kiinnostaa myös vaikka en ole esimerkiksi Jyväskylän rallikisojakaan käynyt ikinä katsomassa.

    • Mari

      Nyt kun kisat tuli omalle matkalle näin helposti, niin olihan se kiva lisä ja speciaalijuttu. Suomea ei missään kuultu, eiköhän ole parin käden sormilla suomalaiset kisaturistit.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *