Baleaarit,  Espanja,  Eurooppa,  Saaristo

Mallorcan Sa Coman (turistikohde) kyljessä on upea tippikiviluola

Olimme kodinvaihdossa Sa Comassa. Kyseessä oli Mallorcan pääkaupungissa Palmassa asuvan perheen viikonloppukoti saaren itärannikolla. Tässä artikkelissa kerron alueen lenkkimaastoista, tippukiviluolasta, jossa maanalainen järvi sekä upeasta ”salaisesta” uima/snorklauspaikasta.

Sa Comassa pärjaa ilman autoa

Sa Coma sijaitsee Mallorcan itärannikolla tunnin ajomatkan päässä Palman lentokentältä. Lentokentältä tulee suoraan busseja, itse vietimme päivän Palmassa ja tulimme sieltä bussilla. Bussimatkat halvimpia lähimaksulla maksettaessa. Jos maksetaan useampi matka samalla kortilla, niin seuraavista maksuista menee aina asteittain hieman pienempi summa, meistä kolmesta maksu oli vähän reilut 20€ Palmasta Sa Comaan. Lentokenttäbussi Palman keskustaan maksaa vitosen per henkilö ja matka kestää noin vartin.

Vasta perillä Sa Comassa ymmärsin millainen turistikylä Sa Coma oikein on. Kotimme vierestä meni päivittäin monien eri matkatoimistojen turistibusseja ja kaikkialla oli isoja hotellikomplekseja. Ensimmäisenä iltana järkyttyneenä mietin, että saanko ollenkaan nukuttua, kun viereisen hotellin ulkoilmakonsertti kuului todella hyvin läpi ikkunoiden. Sa Coma on kuitenkin perhekohde, joten ilmeisesti siitä syystä joka päivä tasan klo 23 kaikki musiikki loppui.

Turistikohteen hyvä puoli on se, että ravintolatarjontaa löytyi Burger Kingistä ja Mäkkäristä alkaen. Teinit pysyivät tyytyväisinä – he kulkivat pyörillä minigolfin ja Carrefourin väliä. Pääsin itse helpolla, kun he tekivät muut ostokset samalla kun heidän omalla ostoslistallaan oli päivittäin Ben & Jerry’s. Alueella oli myös hyvät pyöräkaistat. Turistipäiväretkille alueelta olisi päässyt ainakin lähikaupunkejen markkinapäivinä sekä venereissuille – emme tutustuneet tarjontaan sen tarkemmin, koska meillä oli loppulomasta auto käytettävissä ja sitten olimme kiertämässä saarta tarkemmin.

Lähistön lenkki- ja uimapaikat

Kodiltamme pääsi suoraan Punta de n’Amerin luonnonsuojelualueelle. Kyseessä on iso dyyni/kallioalue, joka johtaa vartiotornille sekä rantajyrkänteille. Alue sijoittuu kahden beachin väliin. Metsikössä ei tarvitse eksymistä pelätä, sillä polut ovat köysillä reunustetut – täten halutaan suojella dyynejä – käytännössä estää myös eksymisen. Juoksin useampana päivänä eri reittejä pitkin joko Cala Millorin tai Sa Coman beachin suuntaan. Täällä, kun asuin, niin ihan mukava lenkkialue, erikseen ei kannata reissua tänne tehdä.

Sa Coman alueella pääsee kulkemaan punaista pyöräkaistaa yhteen sun toiseen paikkaan. Rantaviivaa pitkin kulkee myös päällystetty ja valaistu kävelyreitti (luulen, että ei saa pyöräillä vaikka itse pyöräilinkin – mitään merkkejä en nähnyt kylläkään). Tämä reitti kulkee Sa Coman beachiltä aina S’Illotin beachille ja siitä vielä eteenpäinn kohti Cala Morlandaa. Cala Morlandan alue on kerrassaan upea, Se sijaitsee vartin pyörämatkan/puolen tunnin kävelymatkan (2,5 km)päässä Sa Coman keskustasta. Kadun varresta pääsee laskeutumaan useita eri portaita pitkin alas kivialueelle, josta pääsee hyvin uimaan ja näkyipä snorklaajiakin.

Vesi on kristallinkirkasta ja ylhäältä katsottuna ihanan turkoosin vihreää. Merivesi on muokannut rantakallioita ja eri puolilla kauempana näkyy myös luolamaisia koloja. Porukkaa piisasi, mutta minimaalisen vähän verrattuna beachiin. Aluetta kannattaa tutkia myös enemmän. Cala Molandalta kannattaa kävellä Calo d’en Rafalinon suuntaan. Upeita privaatteja uimapoukamia on vähän joka puolella, mutta Rafalinon alueella on myös pienen pieni luola. Ikäänkuin köyhän miehen tippukiviluola – luolan mielenkiintoinen yksityiskohta oli sen äänimaailma. Sisällä virtasi vettä mereen ja kohina oli karvoja nostattava.

Luolan sisäänläynti

Yksin maailman suurimmista maanalaisista tippukiviluolista on täällä!

Porto Cristossa, puolen tunnin pyöräilymatkan päässä Sa Comassa sijaitsevat kuuluisat , Cuevas del Drach -tippukiviluolat. Nämä lohikäärmeluoliksi nimetyt  luolat ovat esihistoriallinen tippukiviluolasto. Luolastosta tekee poikkeuksellisen sen  sisällä oleva  maanalainen järvi. Se on yksi maailman suurimmista maanalaisista järvistä. Minusta järvi ei ole mitenkään erikoinen ja sen pienuus yllätti minut, mutta tippukiviluolat yllättivät. Olen ollut monissa luolissa ja  mietin, että viitsinkö edes mennä. Lopulta menin siitä syystä, että netissä 16€ maksavaan luolastokierrokseen kuuluu myös klassinen livekonsertti.

Tämä tippukiviluolasta on must kohde. Olin hämmentynyt siitä, että tasatunnettain sisään otettava muutama sata ihmistä oli täysin hiljaa. Luolasto hämmensi meitä kaikkia, siitä halusi vain nauttia. Konkreettisesti kävelimme tippukivien keskellä ja välillä luolasto laajeni isommaksi aukioksi.

Lopulta päädyimme järvialueen rannalle istumaan ja seuraamaan klassista konserttia, joka soitettiin järvellä soudettavista veneistä. Google mapsistä olin lukenut, että itkeviä lapsia on poistettu konsertin aikana. Lasten ääniä kyllä kuului, oletan, että kyseessä on ollut todella häiritsevä itku. Kvartetin (2 viulua, sello ja harmoni) kymmenen minuutin konsertin jälkeen halukkaat pääsivät soutuveneen kyydissä luolaston toiseen päähän. Tässäkin kohdassa jonotettiin täysin hiljaa. Tämä uniikki luontoelämys oli koskettanut muitakin kuin minua.

Kierros kesti tunnin ja sen aikana kuljetaan 1,2 kilometriä! Koko ajan tulee ikäänkuin uutta, tunti menee hujauksessa. Lämpötila siellä on miellyttävä 17-20C läpi vuoden

Las Cuevas del Drachin lohikäärmeluolat on mainittu ensimmäisen kerran dokumenteissä 1338. 1880 löydettiin saksalainen Martel löysi järven ja se nimettiinkin hänen mukaansa. Luola on ollut tutkimuskohteena suosittu, turistikohteena se on ollut vuodesta 1922 alkaen.

Millaisia kokemuksia sinulla on tippukivivierailuista? Pidätkö turistikohteista vai vältätkö niitä mieluusti?

26 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *