Kodinvaihto – asu ilmaiseksi
Miten kodinvaihto toimii?
Netistä löydät useampia kodinvaihtosivustoja. Esittelen kodinvaihtoa omasta näkökulmastani, olen liittynyt Home-exchange kodinvaihtojärjestöön vuonna 2017. Tämän artikkelin lopussa listaus maista, joihin olemme tehneet kodinvaihdot ja keitä meillä on ollut.
Kodinvaihto voi siis olla samanaikaista tai eriaikaista. Kolmas tapa on kodinvaihto, jossa käytetään pisteitä, joita saa majoittaessaan perheen ilman, että menee vastavierailulle heille (ja antaa taas perheelle, jonka kodissa asuu, vaikka he eivät tule vastavierailulle). Näin tapahtui meille mm, kun yhden joulun vietimme kotoa pois Suomessa ja sinä aikana meillä asui espanjalainen lapsiperhe.
Olimme järjestäneet perheelle aidon suomalaisen joulun: joulupukki toi lapsille lahjoja, he kävivät lähistöllä olevan yrittäjän huskysafarilla (Tapaninpäiväajelu) ja perinteisen jouluaterian he nauttivat lähiravintolan joulupöydästä. Me olimme jättäneet heille tervetulolahjaksi glögiä ja pipareita ja laittaneet kuusen valmiiksi (koristeet kuusen alla, jotta he saivat koristella itse).
Kodinvaihdon tärkeä osa on ystävänpalvelukset esim. juuri joku pieni lahja ja asukkaiden auttaminen esim. vinkit, missä vierailla. Me aina korostamme, että jääkaapistamme saa käyttää perusaineksia, mitä sieltä löytyy ja kuivatarvikkeita myös. Vieraat niitä varmasti käyttävät myös, mutta usein jääkaappimme on täydempi kuin lähtiessämme, sillä he taas jättävät meille niitä, mitä heiltä on jäänyt. Ja kerran meillä oli varta vasten laitettu lounas meitä odottamaan jääkaappiin kotiin palatessamme ;-).
Kodinvaihdon koen enemmän ystävyytenä ja ystävänpalveluksina kuin majoituspalveluna – vaikka ei aina toista perhettä livenä näekään. Sopimuksesta kodinvaihtoon kuuluu myös autonvaihto.
Kodinvaihto on vastiikketonta, rahaa ei liikutella. Yksittäisissä tilanteissa olen maksanut vaihtoperheelle siivousmaksun – mutta mieluusti sen teen, silloin koti jätetään siivoamatta lähtiessä. Yleisperiaate on, että koti on huippukunnossa lähtiessä.
Kodinvaihtosivuston vuosimaksu on noin 100€ paikkeilla eli karkeasti yhden hotelliyön hinta. Kaikki kotien tiedot ovat julkisesti nähtävillä, mutta jos haluat viestitellä jonkun perheen kanssa, sinun tulee olla sivuston jäsen eli käytännössä tarjonnut oma kotisi myös muiden käyttöön.
Jos haluat liittyä kodinvaihtajiin Home-exchange järjestön kautta, käytä alla olevaa koodiani, niin sekä sinä että minä saamme 250 pistettä, joita voi käyttää majoittumiseen.
Hello! I’m a member of HomeExchange, and I think you would love to try it. It’s for travelers like us who love to see the world in a sustainable, caring, and human way. Sign up for free!
mari-1ad30
Yllä oleva mari-1ad30 koodin voi laittaa tehdessään omaa ilmoitustaan nettiselaimella – kännykän apin alta ei koodikohtaa löydy.
Yleisimmin kysytyt kysymykset:
Haluaako joku tulla Suomeen? Minkä maalaiset ovat kiinnostuneita Suomesta?
Suomi kiinnostaa maailmalla, Suomi on eksoottinen maa. Lämpimimmissä maissa asuvat kommentoivat usein, että eivät uskalla tulla Suomeen talvella, täällä on liian kylmä. Etelä-Eurooppalaisissa taas löytyy paljon halukkuutta tulla Suomeen myös talvella. Toisaalta joulu/talvi kävijät haluaisivat nimenomaan nähdä lunta/leikkiä lumessa – ja sitä luonnollisesti emme voi varmuudella luvata. Halutuin kuukausi matkustaa Suomeen on elokuu, heinäkuun puolenvälin jälkeen suuressa osassa maita (etenkin Euroopassa) alkaa koululaisten kesälomat, joten sekin kiinnostaa. Kesäkuussa on melko mahdotonta löytää kodinvaihtoperhettä. Ja loka-marraskuulle – en kyllä sitä käsi sydämellä voi suositellakaan 😉
Onko kodinvaihto turvallista? Onko teiltä varastettu/hajotettu jotain? Mitä piilotatte/lukitsette kodistanne?
Olen ollut hämmentynyt, miten paljon tätä kysytään. Kodinvaihdon lähtökohta on luottamus ihmisiin. Luottamusta lisää se, että alkukeskustelujen jälkeen usein voidaan soitella videopuheluita tms. Lisäksi edellisiä kodinvaihtoja ko. perheen kanssa tehneet kirjoittavat arvostelut kodista ja asukkaista.
Yleisesti kotimme on aina ollut yhtä siisti/jopa siistimpi kuin miksi sen olemme heille jättäneet. Jos jotain on rikkunut/me olemme rikkoneet, niin siitä kerrotaan aina reilusti ja ehdotetaan tapaa korvata asia. Itse olen aina vastannut, että ”Ei hätää, noin voi käydä itsellekin” tilanteessa, jossa kotoa on juomalasi tms. rikkunut.
Kokemuksemme on se, että kodinvaihtoja matkustusmuotona käyttävät ovat reiluja ja avoimia – ns. helppoja luonteeltaan. He jättävät oman kotinsa muiden käyttöön/armoille, joten he kunnioittavat myös toisten koteja. Kysymys, että piilotammeko jotain huvittaa aina. Vastaan siihen, että emme todellakaan, eihän meillä ole mitään varastettavaa ja jos joku poimii housuni mukaansa, niin ehkä en edes huomaa sitä. Ja vaikka joku muumimukimme on ehkä kovinkin arvokas, niin asukas ei sitä kyllä tiedä, heille ne ovat vain erikoisia astioita. Meillä on myös hyvät kirjalliset ohjeet esim. saunan käytöstä ja sillä pyrimme varmistamaan, että tahtomattaan ei asukkaamme tee tuhoja.
Oletteko kohdanneet pettymyksiä?
Ainoastaan yksi kokemus ollut pettymys. Tässäkin pettymyksen tunteeseen vaikutti se, että toinen osapuoli ei pyrkinyt ratkaisemaan asiaa tai edes pahoitellut vaan selitteli asiaa. Kyseessä oli majoitus pisteillä eli ko.perhe ei tullut meille. He tarjosivat asuntoaan kodinvaihdon lisäksi myös vuokraussivustoilla.
Sen jälkeen opin, että tämänkaltaisissa tilanteissa minun pitää tarkistaa, että löytyykö asunnosta edes käsisaippuaa (ja shampoota) ja wc paperia ja onko keittiössä perusmausteet (suola ja pippuri). Tämä ei sinällään olisi ollut pettymys, jos samaan majoitukseen ei olisi muutenkin liittynyt epämukavia asioita – luvattu ilmastointi oli asunnossa, mutta se ei toiminut (ja omistaja väitti sen toimivan) ja muutoinkin olohuoneessa ei ollut mitään mukavaa tuolia (toisaalta tämän asian näki kyllä kuvista).
Ehkä olen tottunut kodinvaihdoissa liian hyvään, tällainenkin piti osua kohdalle. Toisaalta asunnon sijainti korvasi kaikki puutteet (100 m beachille ja hyvä sijainti nähtävyyksiin).
Huippukokemuksia, mikä yllättänyt positiivisesti?
Ihmiset yleensä, etenkin ensimmäiset kodinvaihtomme olivat niin onnistuneita, että rakastuimme asiaan. Bettina ja Janos sekä Domini ja Kevin ovat ystäviämme ikuisesti.
Jälkimmäisten 20v poika ystävänsä kanssa kävi meillä yökylässä myöhemmin Suomen vierailullaan ja tiedän, että milloin tahansa minulla on avoimet ovet Floridan kotiin – ei tarvita enää pisteitä tai vaihtopalvelusta.
Viimeksi Pariisin vierailulla yövyimme mieheni kanssa meillä olleen ranskalaisperheen 80 vuotiaan äidin vierassohvalla. Hän ajoi meitä ympäri Pariisia ”Paris by night” – tyyliin ja kokkasi meille endiivi -illallisen (en ole ihan varma kutsuttiinko tuota outoa vihannesta endiiviksi vai oliko se joku samankaltainen sana..) . Itseasiassa emme ole koskaan edes nähneet tämän isoäidin lasta ja lapsenlapsia.
Mutta he ajoivat meidän autolla Suomessa ja kotiuduttuamme lähetin viestin, että huomasimme, että takapenkeille puhalsi kylmää ilmaa (oli talvipakkaset Suomessa) – nauroimme yhdessä asiaa, sillä heidän takapenkillä istuneet lapset olivat valittaneet kylmää, mutta he olivat kuitanneet asian, että täällä autossa on ihan lämmin :-).
Onko sinulla kysymyksiä kodinvaihdosta? Laita minulle viestiä marilassila@hotmail.com
Toteuttamamme kodinvaihdot:
2017
– Dominican Republic 12/2017 (12 days, reciprocal exchange)
– USA, Florida 12/2017 (6 days, reciprocal exchange)
2018
– Spain 10/2018 (7 days, reciprocal exchange)
– Mauritius 11/2018 (14 days, non-reciprocal exchange)
2019
– Tenerife 2/2019 (7 days, reciprocal exchange)
– Berlin, Germany 3/2019 (3 days, non-reciprocal exchange)
– Sweden 8/2019 (1 day, non-reciprocal exchange)
– Berlin, Germany 10/2019 (3 days, non-reciprocal exchange)
– Milan, Italy 10/2019 (2 days, non-reciprocal exchange)
– Martinique 11/2019 (8 days, non-reciprocal exchange)
2020
– Senegal 2/2020 (10 days, reciprocal exchange)
– Norway 7/2020 (4 days, non-reciprocal exchange)
– Helsinki, Finland 8/2020 (2days, non-reciprocal exchange)
– Lofoten, Norway 9/2020 (4 days, non-reciprocal exchange)
2021
– Tromso, Norway 7/2021 (4 days, non-reciprocal exchange)
– Krk, Croatia 9/2021 (7 days, reciprocal exchange)
– Amsterdam, Holland 10/2021 (4 days, non-reciprocal)
– Guadeloupe 12/2021 (19 days, non-reciprocal)
2022
– London, 4/2022 (5 days, non-reciprocal)
– Milan, Italy 4/2022 (3 days, non-reciprocal)
– Ibiza, Spain 5/22 (2 days, non-reciprocal)
– Formentera, Spain, 5/22 (14 days, non-reciprocal)
– Mallorca, Spain 5/22 (5 days, non-reciprocal) and 6/22 (7 days, reciprocal)
– Paris, France 6/22 (3 days, non-reciprocal)
Breda, Holland 9/22 (1 day, non- reciprocal)
– Spain, 10/22 (reciprocal)
– London 12/22 (5 days, non-reciprocal)
2023
– Amsterdam, Netherlands, 1/23 (2 days, non-reciprocal)
– Barbados, 2-3/23 (5+4 days, non-reciprocal)
– California, USA, 4/23 (2+2 days, non-reciprocal)
– Croatia, 5/23 (7 days, non-reciprocal)
– Milano, Italy, 7/23 (4 days, non reciprocal
– Austria, 6/23 (7 days, non-reciprocal)
– Iceland, 8/23 (7 days, reciprocal)
– Norway (2+3 days, non-reciprocal)
– Munich, Germany, 10/23 (3 days, reciprocal)
– Madeira, Portugal, 10/23 (7 days)
– US Virgin Islands, 12/23 (7 days, non-reciprocal) – our host cancelled and HE guarantee paid 120$/night
– Puerto Rico, 12/23 (10 days, non-reciprocal)
2024
– France (3+3+3 days, non reciprocal)
– Britain (3+3+7+3, reciprocal/non reciprocal)
Pisteillä meillä on asunut:
– 12/2017 family from Australia for 7 days
– 12/2018 family from Spain for 9 days
– 2/2019 family from France for 7 days
– 3/2019 family from France for 2 days
– 12/2021 family from France for 6 days
– 12/2021 family from Denmark for 5 days
– 1/2022 family from Belgium for 4 days
– 4/2022 family from France for 7 days
– 1/2023 family from Spain for 3 days
– 2/2023 family from France for 7 days
– 3/2023 family from Turkey for 7 days
– 3/2023 family from Spain for 9 days
– 4/2023 family from Spain for 8 days
– 7/2023 family from Finland for 4 days
– 8/2023 family from France for 5 days
– 8/2023 family from Spain for 3 + 5 days
– 10/2023 family from USA for 9 days
– 12/2023 family from Spain for 14 days
4 kommenttia
Aila ja Juha
Kiitos linkistä, tämä oli mielenkiintoista lukea. Meillä on eri järjestöt siis meillä Intervac. Mielenkiintoinen ero on erityisesti tuo, että HomeExchange tarjoaa mahdollisuuden kirjoittaa arvostelu vaihdosta. Intervacissa klikataan vain suostumus siihen, että näymme suosittelijoissa. Kuudentoista kodinvaihtomme jälkeen meiltä on kerran kysytty, millainen vaihtokokemus meillä oli tiettyjen vaihtajien kanssa ja silloin vastasin vapaamuotoisesti sähköpostilla kertomalla omat kokemuksemme heistä (erinomaiset onneksi). Tuota pistesysteemiäkään Intervacilla ei ole, vaikka en kyllä ole osannut edes kaivata. Näin tekstistäsi myös, että olette tehneet useita muutaman päivän vaihtoja. Meidän lyhimmät vaihtomme ovat olleet vähän yli viikon lomat Pariisissa ja Lyonissa, pisimmät noin kuukauden. Autoja olemme vaihtaneet vain viisi kertaa. Meillä olisi varmaan paljon puhuttavaa, joten otan kyllä yhteyttä, kunhan taas tulemme teidän suunnalle ja uskalletaan tavata kasvokkain. Tämä kodinvaihto on niin mielettömän kiinnostava tapa lomailla ja matkustaa.
Mari /Kodinvaihtaja
Pisteistä hyötyy aika paljon, esim. Mauritiuksella monella Etelä-Afrikkalaisella ja Martiniquella monella ranskalaisella kakkoskoti. Juuri he eivät halunneet tulla Suomeen, mutta menevät mieluusti pisteillä muualle. Ja monet minilomat onnistuu niiden kautta, jos kyseessä omistajan kakkoskoti
Mari
Kiitos mielenkiintoisesta jutusta! Olen muistaakseni joskus kirjautunut sivuille, mutta vaihto ei silloin tullut tarpeeseen. Nyt haluaisin yrittää uudelleen. Mitä kuluja vaihdosta syntyy? Olisi kiva kuulla, jos teillä on vielä tuoreita kokemuksia kodinvaihdosta?
Mari
Hei! Juuri nytkin vaihdossa Ranskassa. Takana 50 vaihtoa itsellä ja lisäksi meillä kotona ollut yli 30. Vaihdosta tulee vuodittainen maksu järjestölle, onkohan 130€. Ja joskus siivousmaksua, mutta ei tarvitse stressata sitten siivouksesta. Itse käytän niin paljon tätä vaihtoihin, että takaisin tulee. Plus tykkään kulttuurikokemuksista, joita saa täten. Mieluusti voidaan vaikka soitella lisää. Voit laittaa minulle sähköpostia.