Eurooppa,  Ranska,  Roadtrip

Kauniit ranskalaiskylät Provencessa, osa 2

Ensimmäisessä artikkelissa (osa 1) käydään kolmessa kylässä (Saignon, Roussillon ja Gordes) ja tehdään kevyt vaellus Provençal Coloradossa. Lue tästä siitä reissusta.

Tyypillinen provencelainen kylä on viinitarhojen ja oliivipuiden ympäröimä. Tässä artikkelissa esittelen kolme tälläistä kylää: Montfort Sur Argens, Cotignac ja Carcès.

Kodinvaihdossa Montfort Sur Argensissa

Montfort-sur-Argens oli hyvin perinteinen keskiaikainen kylä – olen alkanut rakastamaan näitä inan ränsistyneempiä kyliäkin. Ikiaikaiset mukulakivikadut, portit kylään, tunnelit, kirkko, leipomo, kaupungintalo ja paikalliset lähiraflan edessä. 


Montfort-sur-Argensissa asuvat hostimme ovat olleet meillä kodinvaihdossa pari vuotta sitten. Nyt pääsimme heille. Maeva oli tehnyt meitä varten jopa aamupalavohvelitaikinaa. Jääkaapista löytyi kaikki muutkin aamu/iltapalatuotteet kuten paikallista viiniä ja ankkapateeta.


Uima-allas oli lämmitetty, mutta miksi mennä sinne, kun meillä oli poreamme, josta pystyi vaikka katselemaan leffaa samalla.

Pikkukylän tunnistaa siitä, että lenkillä ollessani moni paikallinen jutteli minulle, valitettavasti minulla ei ole riittävää ranskan taitoa – ja heillä ei englannin.

Olen ollut ylpeä suomalaisesta kierrätyksestä. Enää en ole. Suomi on oikeastaa jälkeenjäänyt siinä.

Jokainen ranskalainen on saatu kierrättämään helpolla tavalla. Kellään ei ole omakotitalojen yhteydessä roskiksia vaan kaikki vievät roskat vähän joka puolella kyliä oleviin jäteastioihin.

Aluksi vieroksuin sitä, että kaikki roskat pitää raijata kauemmaksi, mutta lopulta mielettömän kätevää!!!

Luolakaupunki Cotignac


Cotignac on useita kertoja valittu Ranskan kauneimpien kylien joukkoon. Kylässä on provencelaiset markkinat kerran viikossa.


Vaikkamissasimme markkinat, niin siltikin sanon, että Ranskan kaunein ei-turistinen, autenttinen kylä on löydetty.

Cotignacista tekee erilaisen kauniit kalkkikivikalliot ja luolat. Kävimme alueella vasta illalla, joten ylimmät luolakerrokset oli suljettu. Luolat ovat olleet asuttuja  esihistorialliselta ajalta lähtien.

Alempana on pieniä puutarhanurkkauksia – yhdessä paikallinen nuoripari poltti hasista. Myös airbnb vuokrattavia kohteita näytti olevan. Pimeään aikaan en alueelle menisi..

Kun menee mukulakiviportaita Promenade du Rocheria pitkin ylös kallioille, niin sieltä näkee kaupungin katot kivasti.


Näkee myös vuodelta 1623 olevat karyatidit talon katolla. Ne rakennutti talon omistanut porvari, joka halusi osoittaa asemansa. 

Itselle tämä oli vieras käsite. Karyatidi on siis antiikin kreikkalaisessa arkkitehtuurissa tavanomainen pylväiden naista esittävä muoto.

Itse en kyllä näe naisten muotoa.. Katsoinkohan väärää kohtaa.. No kun sinä menet, niin tsekkaa🤷‍♀️

Kaikkialla Ranskassa ja lähimaissa on yleisiä vanhoja vesipisteitä kylissä ja kaupungeissa.

Cotignacissa monet vesipisteet olivat tietyn mallisia. Kuin henkilön suusta tulisi piippu ja siitä vettä.


Kaupunki on pieni, noin 2000 asukasta. Monet paikalliset asukkaat olivat istuttaneet kukkia asuntojensa eteen ruukkuihin. Kukin taitojensa mukaan; osa oli aika aloittelijoita puutarhureina ja osa oli käsittämättömän upeita.


Eräältä sisäpihalta löytyi helmi. Tämän löydät Cosy & Chill Appartements kohteen sisäpihalta, kun menet kaariportista sisään.


Pienten ranskalaiskylien kirkot ovat monasti melko rumia sisätiloiltaan. Rakastan kauniita mosaiikkilaattalattioita, mutta muuten kirkot ovat täynnä pikkualttareita ja vähän kaikkea, jotka tuntuvat jotenkin ”balilaisilta”. Jokin niiden värityksissä tuo levottomuutta – ja muutoinkin epätyylikästä.


Sama jatkuu hautausmailla (usein erikseen kirkosta muualla kylässä), haudan päälle on kukkien sijaan läheiset ja ystävät ostaneet muistolaattoja ja pikkupatsaita tms. Minulle tulee levoton fiilis.

Carcès on Provencen muraalipääkaupunki

Minun antama nimi tämä muraalipääkaupunki. Todella vähän muraaleja näkynyt Ranskan kiertomatkallamme.

Mukava oli hiljaista kaupunkia kävellä ympäriinsä.


Carcèsin muraalit esittävät paikallista arki- ja työelämää alueen menneisyydestä. Muraalit ovat suosittuja nähtävyyksiä alueella.

kun katselet näitä kuvia, niin tuleeko sinulle fiilis, että nämä ovat tyypillisiä ranskalaisia kyliä?

22 kommenttia

    • Mari

      Nämä paikat oli itselle jotenkin aidointa Ranskaa. Vähiten paikallisiakaan turisteja. Ymmärrän niitä ulkomaalaisia, jotka asettuvat ihan asumaan Ranskaan

  • Eveliina / Reissukuume

    Upeita paikkoja jälleen kerran! Mutta kyllä tästä postauksesta jäi itselle päällimmäisenä jäteinfo mieleen 😀

    Tuntuisi tosi oudolta raijata kaikki jätteet kotipihan roskiksen sijaan jonnekin muualle.. mutta toisaalta, kyllähän nytkin viedään pahvit, lasit ym. muualle, joten miksei samalla vaivalla kaikki muukin?

  • Raija / Kohti avaraa maailmaa

    En kestä, mun on NIIN päästävä Ranskaan! Olen tallentanut sinun jutut uuteen Ranska-kansioon kirjanmerkeissä, kiitos! 😆 Luin samalla edellisenkin jutun ja ihastelin hautausmaalla ja muuallakin kukkivia kurjenmiekkoja, sekin vielä! Ja minähän tykkään just sellaisista kulahtaneemmista paikoista… Espanjassa ja Italiassa lajitellaan myös ja kuljetellaan jonnekin kohtaa katuja jätteet. Ei ne kyllä siellä hyvältä haise, mutta ilmeisen toimiva systeemi. Espanjassa voi jättää vaikka sohvan! Tai ainakin olen niitä nähnyt, tiedä sitten onko ihan luvallista 😁

  • Pirkko / Meriharakka

    Aikoinaan tuli työmatkojen yhteydessä kierreltyä vähän tuolla seudulla – kauan sitten kun työmatkat saattoi helposti venyttää viikonlopun yli pelkkänä perusteluna halvemmat lentohinnat. Sittemmin Ranska on jäänyt vähemmälle kun muu maailma on vetänyt puoleensa, mutta ehkäpä joskus vielä on taas Ranskankin aika.

  • Elina / elinanmatkalaukussa

    Pienet kylät on ihana! Näistä kukista tuli mieleen, että on jotenkin ihailtavaa kuinka joissakin kylissä sellainen yhteisöllisyys tarttuu. Vaikea selittää, mutta sellainen et samat asiat toistuu monen kodin pihassa tai ikkunassa tms, että se jokin jotenkin tarttuu naapurista toiseen. Oltiin kerran miehen lapsuudenmaisemissa ajelemassa yhden kylän läpi ja siellä oli kaikki naapurustot innostuneet laittamaan paljon jouluvaloja pihoillensa. Niitä oli joka pihassa tosi paljon, kuka lie sen ensin aloittanut ja muut seuranneet perässä. Kun taas vertasi meidän entiseen kylään, niin meillä päin oli huomattavasti vähemmän pihavaloja, joidenkin pihoilla ei ollenkaan. Nyt lähti ihan laukalle mun ajatukset ranskalaisista kukkaruukuista suomalaisiin jouluvaloihin 😀

  • Anna | Tämä matka -blogi

    Todellakin tyypillisiä. Aikanaan kiersimme Tepon kanssa monena vuotena Ranskaa ja tuntui, että toinen toistaan mukavampia kyliä löytyi. Niissä kauneimmissa on aina vähän samankaltainen fiilis. Hieman rappioromantiikkaa, kukkaistutuksia, yhteisöllisyyttä, vahnaa talokantaa jne. Aivan ihanaa <3

  • Anne | Elämää Nomadina

    Ihanan tunnelmallisilta näyttävät kaikki kolme! Ja todella ranskalaisilta, tai ehkä paremmin nimenomaan provencelaisilta. Ja siis apua miten upea kodinvaihtopaikka, sekä kylä että itse asunto, vau! Ranskan eri alueilla riittäisi kierrettävää vuosiksi, ja viehättäviä kyliä on kaikkialla – itsekin tykkään enemmän sellaisita ei-niin-turistisista, pienistä ja autenttisista kylistä.

  • Kohteena maailma / Rami

    Ranska on upea maa, ja itse asiassa eilen luin jonkun tilaston, että siellä vieraillaan maailman kaikista maista eniten. Toki Ranskalla on noita Karibian ja Tyynen valtameren saaria vielä Manner-Ranskan lisäksi, että onhan sillä myös laajalla säteellä alueita missä vierailla. Mutta esimerkiksi Provence pikkukylineen on upea, ja siellä löytää kohteita, joissa on rauhallisempaa turismin osalta. Valitettavasti kun monet suositut paikat ovat ylikansoitettuja,
    P.S. Itsellä olisi uima-allas vienyt voiton porealtaasta, että hyvä, kun on vaihtoehtoja 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *