Ho chi minh (Vietnam) kahdessa päivässä
Ho chi Minhissä kiersimme itse kaupunkia päivän ja toisena päivänä teimme järjestetyn päiväretken Cu chi tunneleille sekä Mekong joelle.
Ho Chi Minhiä jos yhdellä sanalla kuvaa, se on ”kaaos”!
Saigonissa asuu 9 miljoonaa ihmistä (14 miljoonaa oppaamme mukaan, jos huomioidaan turistit) ja ehkä yhtä monta tööttäilevää mopedistia – totesin miehelleni, että ”täällä on jatkuva mopomiitti”.
Opimme, että ei voi jäädä odottamaan, että mopot ja autoilijat päästäisivät yli tien vaan kylmäverisesti pitää vain jatkaa kävelyä yli tien.
Minun erityiskykyni on varjostaa jotakuta paikallista ja iskeä käytännössä kylki hänen kylkeen.
Kerron tässä artikkelissa ensin Vietnamin sotaan liittyvistä kahdesta kohteesta ja sen jälkeen kuvien kautta kaupungista.
War Remrants museo Ho Chi Minhin keskustassa
Kävimme Vietnamin sodasta kertovassa War Remrants museossa Ho Chi Minhin keskustassa. Museossa vierailee vuosittain miljoona henkilöä. Monesta museon valokuvasta tuli Ukraina mieleen. Kaikki tuhottu. Tämänkaltaisia tuhoja ei saa unohtaa, siksi suosittelen tätä museota kaikille Saigonissa vieraileville!
Vietnam on pääsääntöisesti ollut aina sodassa. Sota Kiinaa vastaan kesti 1000v, Ranskaa vastaan 100 v, (oikeasti 96vuotta, mutta 100 kuulostaa paremmalta, niin siitä syystä virallisesti Vietnam ilmoittanut sodan kestoksi 100 vuotta 😂), Japania vastaan 5 vuotta (toisen maailmansodan osapuolena, ei suoraan). Vietnam – USA sota (anti American Resistance War) kesti 21 vuotta.
Lähisotien kulku ytimekkäästi kertoen:
Tai ensin vähän taustaa kauempaa: vuonna 1858 Ranska valloitti Vietnamin ja alkoi rakentamaan Saigoniin kanaaleja, siltoja, rautatiet yms. Tällä sodalla oli siis tähän päivään asti osin näkyviä positiivisia seurauksia.
1945 USA tiputti atomipommit Japaniin. Ho Chi Mihn otti samaan aikaan vallan Vietnamissa. 2.9.1945 Vietnam itsenäistyi ensimmäistä kertaa Vietnamin historiassa. 2.9 on se päivä, jolloin edelleenkin Vietnamissa juhlitaan itsenäisyyspäivää. No ilo oli väliaikainen. Ranska valloitti Vietnamin uudelleen USA:n tuella.
USA yritti estää kommunismin leviämisen Vietnamin kautta moniin muihin Aasian maihin. Tämä oli USA:n syy laajempaan kaksikymmentä vuotta kestäneeseen sotaan.
Presidentti Nixonilla (vallassa 1969-74) oli projekti ”vietnamisointi”. Käytännössä tämä tarkoitti koko Vietnamin pommittamista ja koko Vietnamin myrkyttämistä Orange kasvimyrkyllä.
Järkyttävät seuraukset saivat maailman alkamaan puolustaa Vietnamia.
Pariisin rauhansopimus solmittiin 1973. Rauha saatiin tällä kertaa neuvotellen ja Vietnam jaettiin kahteen osaan: pohjoisen VC: tä (Vietcong) johtivat Ho Chi Mihnin kommunistit ja GI:tä (Government Issue, Yhdysvaltain liittolaiset) etelässä roomalaiskatolinen presidentti.
Ei täysin rauhanomainen ollut etelänkään johtaja. Valitettavasti hänellä oli myös omat intressit ja hän yritti poistaa buddhalaisuuden Vietnamista – tapatti paljon ihmisiä tässä ”puhdistuksessaan”.
1975 tuli lopullinen rauha. Ei rauhanomaisesti kuitenkaan. 1975 Pohjois-Vietnam hyökkäsi Etelä-Vietnamiin, ja tämä johti Etelä-Vietnamin lopulliseen valtaukseen ja maan yhdistymiseen Pohjois-Vietnamin kanssa.
Sodan päätyttyä Saigonin kaupungin nimi muutettiin Ho Chi Minhiksi kunnioittaakseen sodan voittoon johtanutta Ho Chi Mihniä.
Museo esitteli lähinnä USA:n sotaa. Piha-alueella oli runsaasti sotakalustoa. Museon piha on lentokoneita, helikopteria, tankkia ja sisätiloista löytyi lisää aseita.
Itselle järkyttävintä olivat kuvat kasvimyrkkyjen uhreista. Vietnamin sodan yhteydessä 1961-71 USA:n levitti kasvimyrkkyä 26 000 kylään.
Kasvimyrkyistä sai välittömiä vaikutuksia 3 miljoonaa vietnamilaista. Syöpä oli yleistä. Toisessa sukupolvessa kasvimyrkyistä oirehti 150 000 lähinnä eriasteisen vammaisuuden kautta, kolmannessa sukupolvessa 35 000 ja neljännessä sukupolvessa vielä 2000 uhria!
Kuolonuhreja 20 vuotta kestäneestä sodasta tuli 3 miljoonaa ja 2 miljoonaa haavoittui. 300 000 katosi pysyvästi.
Sodan jälkeen miinoihin kuoli 42 135 ihmistä ja niistä haavoittui 62 143 ihmistä. Muita sodan jälkeisiä seurauksia olivat PTSD, masennus, malaria (ei lääkityksiä saatavilla) sekä pitkään jatkunut kahtiajakautuminen / vihanpito Vietnamin eteläisen ja pohjoisen osan asukkaiden välillä.
Sodan päätyttyä vuoteen 1986 asti USA auttoi Vietnamia rahallisesti – mutta voiko näitä tuhoja rahalla korvata???
Eikö voitaisi saada pysyvä rauha maailmaan!🙏🙏🙏
Kysyin muuten oppaaltamme, että jos nuorelta vietnamilaiselta varussotilaalta kysyttäisiin, että mistä tulee uhka, niin mitä hän vastaisi. Hän vastasi miettimättä: ”Kiinasta”. Suomalainen varussotilas vastaisi miettimättä: ”Venäjältä”.
Cu chi tunnelit
Jatkoimme Vietnamin sotaan perehtymistä, Cu chi tunneleilla. Ne sijaitsevat tunnin ajomatkan päässä (44km) Saigonista.
Ensimmäiset Cu chi tunnelit rakennettiin jo 1946, kun Vietnamin kommunistinen puolue alkoi käyttää niitä tukikohtina Ranskan siirtomaahallintoa vastaan (17 km).
Paikalliset maanviljelijät ja pohjoisen sissitaistelijat laajensivat tunneleita kymmenen vuoden ajan -60 luvulla ja seuraavat kymmenen vuotta niitä käytettiin sotimisessa. Cu Chi -tunnelit osoittautuivat oleellisiksi Vietcongin taistelijoiden piilopaikkoina ja toimivat tärkeinä tukikohtina sodan aikana. Maan alta löytyi niin asuintiloja kuin keittiötä ja kokoushuoneita. Kaikki tehtiin maan alla.
Tunneleita nykyään 250 km kolmessa kerroksessa – reitin ajamiseen moottoripyörällä menisi 2,5 tuntia.
Opimme kolme sotilaan sääntöä: puhu ilman ääntä, kävele ilman jälkiä ja tee nuotioruokaa ilman savua – onnistuisitko näistä rasteista ja miten?
Varmasti jokainen keksii, miten puhutaan ilman sanoja, ilman jälkiä tarkoittaa sitä, että eksytetään vihollinen sillä, että kengät väärinpäin eli näyttää että olisi kuljettu päinvastaiseen suuntaan.
Ruuanlaitto nuotiolla ilman tulta ei kyllä onnistuisi Suomessa mutta Vietnamin aamusumu klo 04-06 on niin sakea, että silloin vain sai valmistaa ruokaa.
Mieheni meni koko 100 metrin pituisen tunnelin, minulle riitti alkuosuus, kun ei vielä tarvinnut ryömiä.
Oppaamme korosti, että amerikkalaiset olivat hyviä fyysisessä sodankäynnissä, mutta he henkisessä. Kierroksella esiteltiin monenlaisia ansoja. Ansat oli tyypillisesti valmistettu amerikkalaisten hylkäämästä sotakalustoon liittyvästä metalliromusta. Moniin ansoihin putoaja ei kuole, mutta kokee lopullisen loppunsa sotilaan saapuessa paikalle ja ampuessa.
Jos jonkinlaisia ansoja esiteltiin, todella luovaa ajattelua ja kekseliäisyyttä oli ollut sotilailla.
Sodan aikana myös naiset olivat rintamalla. Nykyään 2 vuotinen armeija on pakollinen miehille (ei kotilomia), naisille ei mahdollista.
Jos halua vapautuksen armeijasta, niin voi maksaa. Tämä ei ole virallinen prosessi vaan osa korruptiota, niin summat ja tavat vaihtelevat. Esim. Oppaamme kertoi maksaneensa kertaluonteisesti 400 US dollaria. Hän tunsi henkilöitä, jotka maksaneet vuosittain 500 USD 18-26 -vuotiaana. Jos tilanne muuttuisi, niin kaikki lahjusmaksun maksaneetkin ohjattaisiin palvelukseen/sotaan.
Vietnam on viralliselta nimeltään Socialist republic of Vietnam, Vietnamin sosialistinen tasavalta. Vietnam on kommunistinen valtio kapitalistisella twistillä. Maassa on yksipuoluejärjestelmä.
Eli siis ”Red capitalism” jyrää. Lehdistönvapaus, uskonnonvapaus ja sananvapaus ovat olemassa virallisesti, – mutta nämä vain hallinnon kontrolloimana. Esim opas vastasi vasta autossa kysymykseeni, mitä vaihtoehtoja on vapautua varusmiespalveluksesta heille, jotka ei halua palvella maataan aseellisesti.
Kommunistisen puolueen asema on Vietnamissa perustuslaillisesti turvattu.
Retki Mekong joelle
Mekong joki 4350 km pitkä, 7 maan alueella. No ehkä tämä Cu Chin jälkeinen osuus oli paremmin sitä pakkomyyntiä pysähdellen muutamassa tehdasmyymälässä – näitä päiväretkien riesaa. Voiko joku tykätä noista? No eipä ongelmia, kun itse matkustaa Aasiassa päivärepulla, ei oikeasti tilaa matkamuistoille😅
Vietnamin Mekong-joki on ensisijaisesti tunnettu kauppaväylätoiminnastaan sekä maatalous/kalastusalueena. Turistit pääsevät alueella nauttimaan perinteisestä jokiristeilystä: ensin isommalla veneellä, sitten pienemmällä perinteisten melojien luotsaamasta veneestä.
Lounaan yhteydessä nautimme perinteistä vietnamilaista kansanmusiikkia – hassusti osa kappaleista oli kuin saamelaisia joikuja.
Saigonin kaupungissa ei ole paljon nähtävyyksiä tai onko koko kaupunki nähtävyys?
Kaupungista käytetään edelleen Saigon nimeä – oppaamme selitti sitä sillä, että nimi on lyhyempi ja helpompi sanoa kuin Ho Chi Minh. Ehkä siinä voi vaikuttaa myös nämä historialliset jäänteet.
Ho Chi Minhissä on suht paljon jäljellä ranskalaisesta arkkitehtuuria.
Parasta siirtomaa-ajan tunnelmaa on Don Khoi -kadulla. Kadulta löytyy Hotel Continental, Saigonin oopperatalo (1897), hotelli Caravelle (1959 ) ja Notre Damen katedraali (1883).
Katedraalia vastapäätä on Eiffelin suunnittelema postitoimisto. Postitalo oli vielä hetken auki, joten näimme sen myös sisältä, kaunis ulkopäin sekä sisältä.
Itsenäisyyden palatsi on myös kävelyetäisyydellä, aikas laille War Remrants museon lähellä. Palatsi on enemmän neuvostobunkkeri kuin palatsi. Google mapsin mukaan sisältäkin sellainen. Emme siis käyneet sisällä. Isoja, kolkkoja tiloja.
Rakennus valmistui 1966 ja rakennus on kyllä palkittu monissa arkkitehtikilpailuissa 🤦♀️🤷♀️😂.
Perinteikästä Aasiaa edustaa Ben Thanh Market -basaarialue.
Modernimpaa Saigonia taas Bitexco Financial Tower – ja monet muut rakennukset, joissa oli kattobaarit. Meille riitti oman hotellin Cochin Zen kattoterassin uima-allas ja baari. Ja näkymät sieltä.
Myös itsensä hemmottelu on halpaa. Kävimme hurjan hyvässä hieronnassa hintaan n. 8€/60 minuuttia.
Mitä muuta kuin sotaan liittyviä asioita sinulle tulee mieleen sanasta Vietnam?
26 kommenttia
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Vietnam olisi kiinnosava paikka päästä joskus käymään. Sodat tietysti on merkittävä osa maan historiaa, mutta ensimmäinen asia mikä Vietnamista tulee itselleni mieleen, on Halongin lahti, ja seuraavana maan upea luolasto.
Mari
Hienoa, että ei enää kaikille tule mieleen ensimmäisenä sota! Tällä reissulla ehkä vähän liiankin vähän päästiin kokemaan Vietnamin upeaa luontoa.
Eila / Metkaamatkustelua
Saigonista / Ho Chi Minh Citystä tulee ensimmäisenä mieleen valtavat määrät moottoripyöriä ja mopoja eikä katukuva näytä muuttuneen vuoden 2006 jälkeen, jolloin siellä kävimme. Sodan kauheudet olen onnistunut siirtämään muistoissani taka-alalle vaikka olenkin elänyt sen ajan ja kesätöissä Saksan Frankfurt am Mainissa vuonna 1970 tapasin sotilaita, jotka olivat menossa Vietnamiin. Palaajien kanssa en muista keskustelleeni.
Mari
Hurjaa ajatella, että moni ei palannut/hekin altistuivat ehkä kasvimyrkyille. Niistä ei ollut suojassa kukaan..
Eveliina / Reissukuume
Harvalla maalla taitaa olla näin hurja ja kurja historia? Alkoi oikein ahdistaa nuo kasvimyrkkykuvat… Milloinkohan ihmiset olis niin kehittyneitä ja tarpeeksi viisaita toteamaan, että rauha on sotaa parempi, ja kaikki voisivat elää sovussa?
Alkoi huvittaa muuten tuo alun kuvaus kaoottisesta liikennekulttuurista. Liikenteen sekaan ryntäämistä on tullut harjoiteltua ihan Turussakin 😀 Täällä jos odottaa, että autoilijat antaa tietä, niin kuolee vanhuuteen 😉 Hyvä tietää, että näillekin taidoille on käyttöä.
Mari
Voit kyllä todeta Vietnamissa, että ei pääse pitkälle Turun taidoilla😂😂😂. Laitoin tietoisesti muutamat kasvimyrkkykuvat… Museossa niitä varmaan sata, niin järkyttävää..
Anne | Elämää Nomadina
Vietnamin historia on todella kovin sotaisa, ja meidänkin tie vei tuohon sotamuseoon aikoinaan kun Ho Chi Minhissa käytiin. Vaikuttavan museon lisäksi kaupungista jäi meillekin parhaiten mieleen nimenomaan tuo hullu liikenne miljoonine mopoineen. Lyhyellä, useamman maan reissulla kun oltiin, vierailu kaupungissa jäi lyhyeksi, ja muutenkin Vietnamissa ehdittiin kierrellä vain eteläisessä osassa, eli seuraavalla kerralla sitten joskus on vuorossa pohjoisen luontokohteet!
Mari
Me käytiin pohjoisessa, mutta sinne haluan vielä palata, visiitti oli liian lyhyt.
Merja / Merjan matkassa
War Remrants -museo oli koskettava. Osa näyttelyn kuvista oli sellaisia, etten voinut edes katsoa. Minunkin mieleeni tuli Ukraina. <3 Vietnamin liikenne oli ihan hullua. Kun lensimme sieltä Dohaan, ihmettelimme miten rauhallista siellä oli, kun liikenne soljui "normaalisti" eikä yhtään mopoa näkyvissä.
Mari
Toisaalta mulle kävi niin, että viikossa opin oikeastaan tykkäämään liikenteestä. Se on oikeasti soljuvaa. Yksi päivä ajeltiin moottoripyörällä ja oli hitsin kivaa (mä siis kyydissä)
Matkalla kaikkialle / Sarianne
Ho Chi Minh Citystä jäi myös mieleen tuo katujen ylitys! Olin äitini kanssa matkassa ja jouduin vetämään hänet käsikynkässä tien yli kun muuten hän olisi jäänyt odottelemaan taukoa liikenteessä, jota ei koskaan tule 🙂 Kävimme myös Phu Quoc:n saarella ja sieltä on hyviä muistoja kauniista rannoista ja hyvästä ruoasta.
Mari
Ymmärrän kyllä niin hyvin äitiäsi, tuntui niin järkyltä astella mopojen ”alle”
Elina / elinanmatkalaukussa
Huhhhuhh mitä lukuja tuosta sodasta on saatu useamman sukupolven ajalta, aivan hiljaiseksi vetää! Kiva kun avasit noita, mitä jälkiä jättämättä tarkoittaa ja ruoka ilman savua onnistuisi! 🙂
Mari
Jäin miettimään, että miksi sodan tuhot unohtuu muulta maailmalta niin nopeasti. Vietnamin sota loppui syntymäni aikoihin, tiesin sodan, mutta en sen järkyttävyyden astetta.
Virpi / Virpin Maailma
Aivan järkyttäviä nuo kuvat noista kasvimyrkkyjen uhreista. Ja tuota maailmanlaajuista rauhaa olen usein miettinyt, toivottavasti maailman johtajilla ja kansoilla löytyisi siihen viisautta ja taitoja.
Itselleni Vietnam on vieras maa, en ole siellä käynyt, mutta toki sen sodat ovat historian tunneilta tuttuja käsitteitä.
Mari
Jotenkin viime aikoina olen pohtinut, että Aasia on elänyt melko rauhanomaisesti puoli vuosisataa. Siellä kytee koko ajan, pelkään milloin räjähtää.
Cilla Maria Travel
Vietnamista tulee sodan lisäksi ensimmäisenä mieleen pohjoisen upea luonto.
Tuo on todella epäreilua, että moni tulevakin sukupolvi joutuu kärsimään menneiden aikojen virheistä ja katastrofeista. Tuntuu jotenkin uskomattomalta, ettei Vietnamin sodasta, Auschwitzistä yms. ole edes sataa vuotta. Kuinka brutaali ihmiskunta ja ”sivistyneet länsimaat” voi olla. Eikä tarvitse mennä edes historiaan, kun katsoo Israelin tekoja tänä päivänä..
Mari
Näin juuri, kyllä voi heittomerkeissä kirjoittaa ”sivistynyt”
Terhi
Niin surullinen ja sotaisa historia, kyllä ihminen on julma lajitoverilleen.
Itse olen käynyt vain Hanoissa, mutta mopoliikenne oli aivan yhtä jatkuvaa kaaosta.
Mari
Saigon on astetta pahempi kuin Hanoi liikennekaaoksessa – tai sitten totuin liikenteeseen Hanoihin mennessä.
Anna K. - Kaukaa haettua
Mulla on ihan samoja muistoja Ho Chi Minh citystä: jatkuva mopojen virta, paikallisen kylkeen liimautuminen tietä ylittäessä ja yleinen kaaoksen fiilis. Muistan myös nuo kamalat kuvat museosta, miten ihmisen vartalo voi jäädä niin väärän malliseksi myrkkyjen vuoksi. Mua kauhistutti se, että mun käydessä 2013 syntyi edelleen lapsia epämuodostuneina.
Mari
Juuri tämä. Minä en ollut ymmärtänyt miten pitkään kasvimyrkyt vaikuttavat. Todellinen tragedia.
Aila ja Juha
Historian kirjoitus on monesti voittajan näkökukulmasta kerrottua. Saigonin kuvat tuovat esille sodan raadollisuuden ennen ja nyt. Ajankohtainen postaus. Ei minulle tule mieleen yhtään ”positiivista” asiaa Vietnamista. Jos olisi amerikkalainen, olisin varmaan joutunut ikäni puolesta sinne sotimaan.
Juha
Mari
Näin se juuri on, on monia näkökulmia ja on varmaan mahdotonta kertoa täysin objektiivista ”totuutta”.
Kohteena maailma / Rami
Harmi, kun maailmanpoliittisesti tällä hetkellä ei pääse suorilla lennoilla Vietnamiin. Tässä olisi sinne erinomaisia vinkkejä, ja kun tuohon yhdistäisi rantaloman, niin olisi sellainen combo, mikä on itseä kiinnostanut pitkään. Historiallinen kaupunki, ja elävä sellainen!
Mari
Toisaalta lentojen välihypytkään ei haittaa, jos on kiva kaupunki.😍