Aurinkorannikko,  Espanja,  Eurooppa

Espanjan ihmeellisyyksiä: Ronda sekä Setenil de las Bodegas

Ronda, mahtava, vaikuttava rotkokaupunki sekä Rondasta 20 minuutin ajomatkan päässä oleva todella erikoinen, vähän epäsiistikin luolakylä Setenil de las Bodegas. Nämä pitää sinun nähdä Malagan reissulla!!!

Ronda on kaupunki – ja samalla luontokohde

Ronda saattaisi kivuta Andalucian top1 sijalle. Ainakin matkaseurueeni nuoren aikuisen ehdoton suosikki tämä kaupunki on. Upeahan se on vaikka millä mittareilla.

Saavuimme kaupunkiin aamuvarhaisella auringon noustessa ja historico centroon ajaessa kohtaat yliselkeitä kylttejä useampaan maksulliseen parkkiin. Muita parkkipaikkoja melki mahdotonta varmasti löytää. Kaupunki oli vielä hiljainen, mutta ei autio.

Päädyimme parkkipaikalta suoraan Alameda de Tajo puistoon ja siitä kävelytielle ”Mirador Natural de los Viajeros Románticos” ja Mirador de Ronda -näköalatasanteelle.

Näköalat kohti luonnonpuistoa olivat hulppeat, mutta siltanäkymää etsivät silmämme olivat alkuun vähän pettyneet. Silta löytyy kyllä helposti, älä murehdi.

Ronda sijaitsee Andalusiassa samannimisessä vuoristossa, Serranía de Ronda -vuoristossa. Kaupunki on molemmilla puolilla El Tajo -rotkoa. Yhdistäviä siltoja on kaksi: se kuuluisampi uusi silta, Puente Nuevo (vuodelta 1793) ja vaatimattovampi vanha, Puente Viejo . Vanha on vaatimattomampi myös siitä syystä, että se ei sijaitse niin korkealla ja ole niin pitkä. Sieltä suunnasta rotkonäkymiä ei juurikaan ole, siis ylöspäinkään.

Vanha vs uusi silta:

El Tajo -rotko on 120 metriä syvä. Syystä tai toisesta en pelännyt ollenkaan – enintään puhelimeni puolesta. Vanhat kivikaiteet tuntuivat turvallisilta. Rotkoon pääsee myös laskeutumaan hyviä kävelypolkuja pitkin (myös pidempiä vaellusreittejä löytyy Wiciloc sovelluksesta paljon).

Polut näyttivät houkuttelevilta ja laskeuduimmekin toven, mutta totesimme, että päivän aikana on tulossa lisää kävelyä ja energia jätetään myöhemmäksi.

Voin kuvitella, miten rauhoittavaa ja sykähdyttävää on kävellä rotkon pohjalla joen vartta. Olimme aamulla liikenteessä, joten olin rauhallista ylhäälläkin, mutta päivemmällä mitä pidemmälle alaspäin siirryt, niin sitä rauhallisempaa varmuudella on.

Silta on nyt myös turvallinen.  Nimittäin se kerran, vain vähän valmistumisen jälkeen romahti ja vei mukanaan 50 ihmistä. Romahduksen jälkeen silta on rakennettiin uudelleen kolmella kaarella, kun aikaisempi silta oli vain yhdellä kaarella.

Rakentaminen kesti puoli ihmiselämää eli 40 vuotta.

Ronda on Euroopan vanhimpia kaupunkeja

Ei tarkkaan tiedetä Rondan ikää, merkkejä asutuksesta on vuodesta 132 eaa!!
Vanha kaupunki, La Ciudadia on maurien rakentama, kaupungissa oli silloin palatseja ja kylpylöitä. Upeat olosuhteet innostuvat monia, monarkitkin löysivät tiensä kaupunkiin 1400-luvulla. Monimuotoistuminen eteni ja 1785 valmistui Espanjan vanhimpiin lukeutuva Rondan härkätaisteluareena. Ja heti perään uusi silta 1793. Molemmat saman arkkitehdin José Martín de Aldehuelan johdolla.

En usko, että Ronda lumo tulee koskaan päättymään!!!

Myös itse kaupungin keskusta, Plaza de Espana on kaunis, vaikka rotkoalueen varjoon jääkin. Kävimme ostamassa keskustan leipomokahvilasta leivokset.
Epäilimme leivoksia porkkanakakuiksi tai banaanikakuiksi, mutta se olikin karamellisoitua jotakin kakkua.. Syödessä tuntui, että syö sientä (hyvää), joka on kasteltu kinuskikastikkeessa. Se melkein tihkui nestettä, siis hyvää sellaista

Uuden sillan lähistöllä oleva Casa Museo Don Bosco

Muutama askel Punto Nuevolta sijaitsee Casa Museo Don Bosco. Se on 1850 valmistunut modernistinen pieni kaupunkikartano, joka lahjoittettiin Don Boscon järjestölle – Don Bosco ei ole koskaan asunut talossa. Don Bosco oli 1815 syntynyt italialainen pappi, joka perusti ”Salesians of Don Bosco” nimisen uskonnollisen yhteisön 1859. Yhteisö auttoi katulapsia tarjoten heille paikan ”rukoilla, oppia ja leikkiä”. Vuosien aikana yhteisö auttoi kaikenkaikkiaan 800 lasta ja nuorta.

Yhteisön filosofia oli moderni, sillä toiminnassa ei uskottu rangaistuksiin vaan siihen, että kärsivällinen ymmärrys sekä välittäminen vahvistaisi lasta. Opetusfilosofia perustui yhteistyöhön ja tasa-arvoisuuteen. Tämä katolinen yhteisö on edelleen toiminnassa. Museotilat toimivat järjestön residenssinä vuoteen 2008.

Museo on kalustettu ajalle tyypillisen sisustuksen esittelyyn: puuseppien valmistamat puiset huonekalut, ajanmukaiset tapetit ja keraamiset tiilet. Takapihan puutarhasta on suora näkymä El Tajo rotkon suuntaan – tai takapiha on suoraan rotkon päällä. Toiseen suuntaan näkyy klassinen näkymä uudelle sillalle ja toiseen suuntaan rauhoittava näkymä pidemmälle laaksoon. Sisäänpääsy oli vain 2,5 euroa ja puutarhassa on upea kahvitella hiljaisuudessa (jos kahvila on auki, lokakuussa ei ollut) ja wc faciliteetit ovat myös hyvät.

Kylä kalliokielekkeiden alla, Setenil de Las Bodegas

Setenil de las Bodegas on 3000 asukkaan andalucialainen kylä 640 metrin korkeudessa.Kylä on perinteinen espanjalainen valkoinen vuoristokylä, mutta ei tavanomaisessa mielessä valokuvauksellinen. Valokuvauksellinen siitä syystä, että ympäri kylää kiertävät kallionkielekkeet. Näiden alle/sisäään on rakennettu taloja, ravintoloita ja kujia.

Kylä on jollakin tavalla ahtaan ja likaisen oloinen, ehkä myös siitä syystä, että asukkaat eivät ole panostaneet kukkiin ja viherkasveihin.

Ajaminen kylään on helppoa. Ajoimme kylän lävitse ja alkoi jo ärsyttää parkkipaikan löytäminen, lopulta olimme keskustan ohittaneet jo aikoja sitten ja olimme jo kylää kiertävällä tiellä ja navigaattorin mukaan kylään oli yli kilometri paikasta, johon parkkeerasimme. Ei hätää, taas unohdetaan navigaattori ja suunnataan kävellen alaspäin, portaita ja kapeita katuja pitkin.

Päädyimme suoraan Calle Herrerialle, varmasti suosituimmalle kadulle. Vaikka päivä oli hiljainen, niin ihmisiä kulki tasaisena virtana. Luolatalot ja -kadut sijaitsevat yksittäisissä tarkastirajatuissa kohdissa, joten ehkä en kylässä yöpyisi. Tai olisihan yöpymispaikka varmuudella erikoinen. Luolatalot kun on oikeasti rakennettu kiven sisään, niin, että kattona/seininä toimii kallio luonnollisessa muodossaan.

Olitko kuullut aikaisemmin Setenil de Las Bodegasin luolataloista? Missä muualla tiedtä olevan vastaavia? Entä rotkot ja muut spektaakkelinomaiset luontokohteet kaupunkien keskustoissa, mistä näitä löytää ja millaisia?

27 kommenttia

  • Aila ja Juha

    Tutut paikat. Rondassa olemme käyneet kerran ja nähneet maisemat ja kierrelleet aika monessakin paikassa. Jotenkin siitä jäi sellainen olo, että se on vain turisteille hehkutettava paikka, joka pitää nähdä näkymineen kerran, mutta en oikein välittäisi toistaa käyntiä. Setenil de las Bodegas tarjosi ihan samanlaisen parkkikokemuksen kuin sinäkin sait, mutta meillä oli kiireetön päivä ja tuo kiertäminen lisäsi vain pari kivaa kohdetta päiväämme. Muutenkin kiertelimme kaupungin yläpuolella katselemassa maisemia ennen kuin laskeuduimme noille kallionkielekkeiden alla oleville kaduille. Pitäähän ne totta kai nähdä. Olet taas ottanut ihan valtavan hienoja kuvia!

    • kodinvaihtaja

      Kiitos kehuista. Itse olisin halunnut ehkä olla Rondassa vähän pidempään ja vaeltaa alas solaan. Tällä kertaa ei ehkä ollut sopivat varusteet eikä fiilis, mutta jos menisin uudelleen, niin sit se olis teema

    • kodinvaihtaja

      Ihana kuulla, että ei ollut tuttuja sinulle. Sehän näiden kirjoitusten tarkoitus on, että saa vinkkejä. Moni tulee myös Rondaan, mutta ei koskaan hiffaa, että vieressä olisi uniikki toinen kohde myös

  • Reissu-Jani

    Rondasta olen aiemmin nähnyt kuvia, en ole koskaan tuolla päin Espanjaa käynytkään. Huiman näköinen paikka, mutta tuo luolakaupunki vaikutti jotenkin upeammalta ainakin valokuvissa. Jotenkin tuli mieleen Turkin Kappadokia jossa on paljon kallioon tehtyjä asuntoja.

    • kodinvaihtaja

      Kappadokian kuvat tsekkasin heti, jäätävän ihania. Harmillisesti niin keskellä Turkkia, että epäilen, tuleekohan koskaan mentyä

  • Raija / Kohti avaraa maailmaa

    Onpas hieno tuo Ronda! Harmittaa, että en lähtenyt sinne. Olisi ollut aika mutkikasta reissata julkisilla. Mutta näyttää sellaiselta paikalta, mistä olisin tykännyt. Luolista tuli mieleen Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta, jossa yksi sisarista oli kotoisin Sacromonton luola-asunnosta.

    • kodinvaihtaja

      Jotenkin tuntuu, että kaikkialle on Espanjassa mutkikasta mennä julkisilla – poislukien jos on junareitin varrella kohde. Toivottavasti EU kannustaa/pakottaa jäsenmaitaan tuolle tielle. Toki ei aikataulut pakosti pidä ja sitä ongelmaa ei niin vaan Espanjasta kitketä…

  • Anne | Elämää Nomadina

    Rondassa olen käynyt kertaalleen ja tykkäsin kyllä, tosin samoin kun sinulla, jäi vähän harmittamaan kun ei ehditty alas rotkon pohjan reiteille. Ehkäpä nyt kun taas ollaan täällä Andalusiassa vähän pidempään, käydään uudestaan, ja samalla voisi sitten käväistä myös tuolla Seteneil de las Bodegasissa, hyvä vinkki! Vähän vastaanvanlaista luola- / kalliorakentamista ihasteltiin hiljattain Turkin Cappadociassa ja Italian Materassa, ja muutama vuosi sitten Dorgodne-joen varrella Rankassa ainakin La Roque-Gageacissa, upeita ja erilaisia paikkoja kaikki!

  • Sanna I Seven Seas

    En ollut kuullut aiemmin luolataloista. Näyttää kyllä hyvin rohkeille ja upeille!
    Ronda on sen sijaan tuttu, niin kuvien muodossa. En ole siellä vielä päässyt itse käymään, mutta varmasti joku päivä. 🙂

  • Emilia/Merkintöjä maailmasta

    Rondaan asti en ole vielä ehtinyt, mutta toivottavasti jollain Espanjan matkalla. Noista luolataloista en ollut kuullut, täytyy yhdistää ne samaan reissuun sitten. Kiitos vinkistä 🤩

  • Cilla Maria Travel

    Meinasinkin kysyä, onko talon sisällä havaittavissa, että ollaan luolassa, ja näemmä on. Olispa mielenkiintoista käväistä jossain noista taloista. Tuo on muuten totta, että kasvillisuudella saa lisättyä erinomaisesti muuten likaisten tai rumien paikkojen viihtyisyyttä.

    • kodinvaihtaja

      Yksi paikallinen asukas on avannut ovensa pääsymaksua vastaan. Ei ollut auki vierailumme aikana. Kuvista näytti sen kaltaiselta, että ei olisi Suomessa asumuskäyttöön kelpaava..

    • kodinvaihtaja

      Aina yllätyn, kun joku supermatkaaja sanoo, että ei ole jostakin kuullut. Vaikka kait minäkin olen supermatkaaja – ja minäkin aina teen löytöjä muiden blogeistä!! Onneksi maailmassa on kaikkea ihmeellistä!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *