Eurooppa,  Kansallispuistot,  Roadtrip,  Ruotsi,  Vaellus

Abiskon kansallispuisto Ruotsissa – pysähdys matkalla Lofooteille

Ruotsissa on kaikenkaikkiaan 29 kansallispuistoa. Niistä nimenä tutumpi on Sarekin lisäksi Abiskon kansallispuisto. Abisko osuu matkalle matkustaessa Ruotsin läpi Torniosta Lofooteille.

Abisko yleisesti

Abisko on yksi Euroopan ensimmäisiä kansallispuistoja ja se on perustettu 1909.

Abisko on ensimmäinen kylä pitkään aikaan. Kiirunan kaupungin ohitettuamme tuli jossakin vaiheessa kyltti ”Supermarket 90 km”. Eli tärkeää tankata auto ajoissa. Ajomatka Kiirunasta Abiskon suuntaan on kaunis.

Abisko sijaitsee kaksisataa kilometriä napapiirin yläpuolella ja yleisesti kesäaikaan taivas on pilvetön ja sademäärä vähäinen. Poikkeus vahvistaa säännön, ei toki satanut, mutta taivas oli muutamia hetkiä lukuunottamatta harmaa. Mutta siis oikeasti alue on Ruotsin vähäsateisin paikka, sillä sateet jäävät tyypillisesti Njulla vuoren toiselle puolen.

Abiskon juhannukseen kuuluu lintujen liverrys (jotenkin liverrys kuvastaa äänimaailmaa huonosti, kyseessä siis taukoamaton, vahva ääni, – kylläkin ihan miellyttävä) sekä alueelle tyypillinen kasviston monimuotoisuus.

Abiskon kansallispuiston lähtökohta perustettaessa on  ollut kanjoni. Kanjonialuetta pääsee ihailemaan myös pyörätuolilla.

Abiskojåkka puskee vettä todella voimakkaasti muokaten edelleen tietää korkeiden jyrkänteiden vierustalla ja läpi. Tämä alue ei varmasti jätä ketään kylmäksi!

Puolet kansallispuiston alueesta on vaivaiskoivualuetta. Ehkä tästä johtuen minulle tuli vahvasti Lappi fiilis. Amerikkalaiselle ystävälleni tuli mieleen Wyoming.

Abisko on saamelaisaluetta ja tätä esitellään Sami Campillä, johon on rakennettu entisaikojen saamelaiselämää kuvaavia rakennuksia.

Abiskon nykyasukkaat asuvat jollakin tavoin rennosti, tavaroita pihoissa on siellä, täällä tuolla. Majoituksiin ohjaavat kyltit ovat värikkäitä ja repsottavat vinossa. Jotenkin alueen ulkonäöstä tulee ristiriitainen olo huomioiden se, että ollaan kansallispuiston vieressä. Kylältä kansallispuiston polkujen alkuun on 2km. Iloinen yllätys oli se, että Abiskoon pääsee junalla, luontoarvoja tukee tämä.

Päivävaellusreitit Abiskossa

Abisko on tunnettu reilut 400km pitkän Kungsleden vaellusreitin lähtö/päätöspisteenä. Näitäkin vaeltajia näkyi ja meidän 2h vaelluksesta tunti meni samaa reittiä.

Alueella on kuusi erittäin hyvin merkittyä päivävaellusreittiä, kestoltaan 30 min- 8 h. Reiteistä vain 2h reitti ja kakkos sekä kutosreittiä yhdistelle saa mukavan 1,5 tunnin reitin. Nämä kaksi reittiä teimme.

Kahden tunnin Njakajaure reitti kulkee kanjonin risteyksestä virran viertä Vuolip Njahkajavri (mateita nimen perusteella järvessä) järven lähistöltä Cuonjavaggi näkymien kautta takaisin Abiskon vierailukeskukselle. Ehdottoman suositeltava reitti.

Reitistä ensimmäinen tunti menee kosken/virran kuohuja kuunnellen vaivaiskoivujen keskellä kulkevaa hyväkulkuista polkua pitkin.  Toinen tunti pitkälti pitkospuita pitkin loppukevään kukkaloistoa sekä vuorimaisemia ihaillen.


Tätä reittiä ehdottomasti suosittelen, mutta vähintään alueella on pitää puolen tunnin tauko ja kävellä kanjonialue (keltainen reitti ees taas on puolisen tuntia). Itse yhdistimme tähän vihreän reitin ja teimme pistokövelyn tasaista pikkutietä (ei autoille) Torneträsk järven rantaan. Rannalla nuotiopaikka, joten makkarat matkaan. Tämä reitti helppokulkuinen, mutta niin on Njakajaurenkin reitti.

Oletko ajanut Abiskon lävitse pysähtymättä vai ehkä jopa vaeltanut Kungsledeniä? Miten tuttuja muut Ruotsin kansallispuistot? Jaa mieluusti kokemuksiasi!

P.S Hostellitasoinen majoituksemme Abisko Fjällturer on muutama sata metriä juna-asemalta ja majoitusisäntämme pyörittää myös huskyfarmia ja kaksi kertaa päivässä majoittujat pääsevät halutessaan koiria paijaamaan kesäaikaan.

P.P.S. Takaisintullessa Bessesjohka Rest Area Abiskon lähellä. googleta, jos haluat yöpyä autossa/teltassa hienolla levähdysalueella. Upea auringonlasku/keskiyönaurinko kaupanpäälle. Vessassa lämmintä juoksevaa vettä ja piha-alueella rakennus, jossa kaksi isoa pöytää penkkeineen. Täydellinen ruokailutila huonolla kelillä.

16 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *